Eljárás indult az oroszlángyilkos segítője ellen

Walter Palmer fogorvos, Cecil oroszlán, gyilkos, afrika,
WASHINGTON, DC - AUGUST 05: People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) protesters hold pictures of Cecil the Lion as they stand in front of the Department of Interior building to protest against the importing of wild game killed as trophies August 5, 2015 in Washington, DC. Peta is calling on the Fish and Wildlife Service to take steps to end cruel trophy hunting by listing lions as a threatened species and banning the importation of their heads, tails, and skins into the U.S.
Vágólapra másolva!
Elővette egy zimbabwei bíróság azt a férfit, aki az ország jelképének számító Cecil nevű oroszlán nyomára vezette az állatot elejtő vadászt. A férfi szerint neki minden engedélye megvolt a vadászatra, nem tett semmi törvénybe ütközőt.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem állt bíróság elé Zimbabwéban Theo Bronkhorst, a Cecil nevű oroszlán levadászásában segédkező férfi, de meghallgatások már kezdődtek az ügyben - írja a The Guardian. A lap szerint - az egyébként szintén profi vadász - férfi ügyvédei meg akarják akadályozni, hogy az ügy egyáltalán bíróságra kerüljön.

A vád biztos a dolgában

Bronkhorst azt állítja, hogy ő semmi rosszat nem csinált: minden szükséges engedélye megvolt ahhoz, idős korú oroszlánra vadásszon a nemzeti park határain kívül eső területen. A zimbabwei ügyészség viszont azt állítja, minden készen áll arra, hogy az ügy bíróságra kerüljön.

A vád az, hogy a helyi vadász nem tett meg mindent egy illegális vadászat megelőzése érdekében.

Bronkhorstnak ráadásul van egy másik ügye is, emiatt nemrég ismét őrizetbe vették. A gyanú szerint azt tervezte, hogy 29 fekete antilopot csempész át országából Dél-Afrikába. Ez az állatfaj is nagyon ritka. A férfi viszont ugyanúgy kifizette újabb ügye miatt az óvadékot, ahogy tette ezt a Cecil kilövése miatt indult eljárásban. Az oroszlános ügyben ezer dollárt (280 ezer forintot) fizetett ki.

Washingtonban is tüntettek a vadászat ellen Forrás: AFP/Mark Wilson

Volt neki miből kicsengetnie a pénzt: Waltel Palmer, az amerikai fogorvos - aki nyílvesszővel sebezte meg az öreg állatot - 55 ezer dollárt (15 millió forintnak megfelelő összeget) fizetett a vadászatért.

Nem adták ki a fogorvost

A 13 éves, fekete sörényéről ismert Cecilt július elején éjszaka egy gépkocsival húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre került ragadozó megsebzése után nem halt meg azonnal. Cecil jeladós nyakörvet is viselt, mivel az oxfordi egyetem kutatói tanulmányozták viselkedését. Ezt az eszközt a vadászok megpróbálták megsemmisíteni, de az nem sikerült.

Ezután levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták.

Walter Palmer tette miatt világszerte az állatbarátok ellenségévé vált, sokáig a nyilvánosság elől is bujdokolnia kellett, annyi fenyegetést kapott. Rendelője végül augusztus végén újra kinyitott, ő maga nemrég jelentette be, hogy visszatérne dolgozni.

Az AP hírügynökségnek és a minneapolisi Star Tribune című lapnak adott szeptemberi interjújában a gazdag amerikai fogorvos elismételte korábbi kijelentését, amely szerint törvényesen járt el és megdöbbent, amikor kiderült, hogy vadásztársaival Zimbabwe egyik értékes állatát ölték meg. Ezt mondta:

Hiába próbálja viszont védeni magát, a zimbabwei hatóságok őt is meghallgatnák az ügyben, nemcsak a vadászatot szervező helybéli Bronkhorstot. Az ország kérte a fogorvos kiadatását az Egyesült Államoktól, de az USA a Tha Guardian információi szerint még nem válaszolt a kérésre.