Családja kérte vissza Ahmed H. első ügyvédjét

Ahmed H. Röszke Horgos
Vágólapra másolva!
Kilenc útlevél, két kirendelt, majd pedig egy meghatalmazott ügyvéd – közülük ráadásul kettő ugyanaz a személy – és két megalapozott gyanú. Az Origo újabb fordulatról értesült a magyar rendőrök sérülésével végződött röszkei határincidens első soraiban feltűnt szír férfi ügyében.
Vágólapra másolva!

Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja mellett terrorcselekménnyel is meggyanúsították Ahmed H.-t. A 39 éves szír férfit a szeptember 16-i röszkei határincidens után három nappal, Győrben fogta el a TEK, szeptember 22. óta pedig előzetes letartóztatásban van.

Ahmed H. (középen) Röszkén Forrás: Police.hu

Ahmed H. ügye az után váltott ki fokozott érdeklődést, hogy kiderült: kilenc útlevél volt nála. Ebből az egyikben – a sajátjában – érvényes schengeni vízum volt, a többi pedig állítása szerint azoké a közeli rokonaié, akiket Törökországtól Németországig kísért volna – mivel a szakértői vizsgálat szerint a dokumentumok eredetiek, a férfi állítását, ellentétes bizonyíték hiányában, igaznak kell elfogadni.

Az nem derült ki, hogy a pénteken nyilvánosságra került terrorcselekmény-gyanú minek kapcsán merült fel:

a röszkei események vagy pedig a Tabligh Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám szervezetben való esetleges érintettsége miatt, amelyre elfogásakor rendőrségi közlemény is utalt.

Régi-új ügyvéd

A férfi – akkor még kirendelt – ügyvédje, Fülöp Éva az Origónak mondta el, hogy védence jogkövető állampolgárnak tartja magát, akivel kapcsolatban a múlt péntekig még csak marginálisan sem vetődött fel a terrorizmus gyanúja. Néhány órával később azonban – amikor kiderült az újabb gyanú – azt is megtudtuk, hogy az ügyvédet nem értesítették a fejleményekről, holott a kihallgatásokon neki is részt kell vennie.

Állítólag békíteni akarta a migránsokat és a rendőröket Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Fülöp Éva most megkeresésünkre elmondta: ez azért (nem) történt, mert az új tényálláshoz a nyomozó hatóság – teljesen jogszerűen – más ügyvédet rendelt ki Ahmed H. jogi képviseletére, a terrorcselekménnyel kapcsolatos kihallgatást pedig a nyomozó hatóságnak a férfi tiltott határátlépését vizsgáló alegységétől eltérő csoport végezte.

Csakhogy közben jelentkezett a férfi egyik Cipruson élő közeli rokona, aki meghatalmazta Fülöp Évát a további jogi képviselet ellátására, ez pedig felülírja, hogy a hivatalos szervek előzőleg kit és milyen ügyben rendeltek ki mellé.

Vagyis, bár a múlt hét végén még ennek az ellenkezőjére lehetett következtetni,

Ahmed H. ügyvédje továbbra is Fülöp Éva.