Civil határozattervezet a gyermekéhezés megszüntetésére

Budapest, 2015. szeptember 26. Balázs Fecó és Szíj Melinda lép fel a gyermekéhezés felszámolásáért szervezett Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Papp László Budapest Sportarénában 2015. szeptember 26-án. A szervező civil csoport célja a maratoni, tizenkét órás koncerttel az, hogy a mindenkori kormány dolgozzon ki olyan új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a költségvetésben. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Országgyűlési határozattervezetet készítettek civilek a gyermekéhezés megszüntetéséért, a dokumentumot szombaton mutatták be a Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Sportarénában. 
Vágólapra másolva!

A tervezet értelmében az Országgyűlés felhívná a kormányt, hogy még az idén terjesszen be olyan javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy minden Magyarországon tartózkodó rászoruló kiskorú, illetve várandós nő legalább naponta egyszer meleg ételhez jusson.

A határozat-tervezet azt is a mindenkori kormány feladatává tenné, hogy évente számoljon be a cél teljesüléséről. A dokumentum

szeptember 26-át a Nemzeti Minimum Napjává nyilvánítaná.

A Nemzeti Minimumot meghirdető civilek azt a célt tűzték ki, hogy a mindenkori kormány dolgozzon ki egy új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a költségvetésben. A szombaton megtartott Nemzeti Minimum-koncerten bemutatták a határozat-tervezetet.

Balázs Fecó és Szíj Melinda lép fel a gyermekéhezés felszámolásáért szervezett Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Marjai János

A jótékonysági rendezvényen a fellépők között volt a 30Y, az Anna and the Barbies, Balázs Fecó, Csemer Boggie, Bródy János, a Budapest Bár, Dés László, Geszti Péter, a KFT, Pátkai Rozina, a Péterfy Bori & Love Band, a Quimby, Szalóki Ági és Zorán is.

A jegybevételekből befolyó összeget a költségek levonása után egy krízisalapba fizetik,

ez az önhibájukon kívül bajba jutott, gyermekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre. A Sportarénát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A tárca szombaton, közleményben jelezte, hogy

a kormány egyetért a Nemzeti Minimum civil csoport által kitűzött alapvető célokkal,

és emlékeztetett arra, hogy a kormány évről évre folyamatosan növeli a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) közleményében azt tudatta, hogy összpárti egyeztetést kezdeményez a gyermekéhezés felszámolására, a tervezet mielőbbi elfogadásáért.