Habonyt kihagyják az új minisztériumból

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to attend the second day of a European Union and the Community of Latin America and Caribbean states (EU-CELAC) summit on June 11, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kérésére jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda a politikai kormányzás elősegítése miatt. Értesüléseink szerint az új hivatal november elejére állhat föl.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor saját magának hozta létre a Miniszterelnöki Kabinetirodát, ami a bajorországi és a baden-württenbergi kormányzati mintát másolja – mondták egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Információink szerint az új minisztérium célja a politikai kormányzás biztosítása, ami a kormányzati kommunikációt is magában foglalja majd.

Orbán Viktor kérésére jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda Forrás: AFP/Thierry Charlier

Az új minisztérium november elejére állhat föl,

mivel a jogszabályok elfogadásához ennyi időre lesz szükség. A tervek szerint a kabinetiroda mind a kormányzati, mint a Fidesz kommunikációját szervezetileg is egyesíteni fogja. Az eredeti elképzelés az volt, hogy államtitkári szinten működjön a kabinetiroda, majd a tárca nélküli miniszterség ötlete is.

Úgy tudjuk, az új minisztérium kicsi stábbal fog dolgozni, de parlamenti és közigazgatási államtitkári tisztséget létre kell hozni. A politikai államtitkár várhatóan Dömötör Csaba lesz. Információink szerint Habony Árpád az új minisztériumban nem kap majd formális feladatot, de tanácsokat a jövőben is ad a miniszterelnöknek.

Habony Árpádnak nem lesz hivatalos szerepe Forrás: Origo

Egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elhangzott az is, még nem tudni, hogy a szokásos csütörtöki Kormányinfót a jövőben Lázár János vagy a kommunikációért felelős Rogán vezeti majd. Állítólag Rogán azt is el tudja képzelni, hogy Lázár Jánossal közösen álljanak minden héten a sajtó elé.

Állítólag Rogán még nem gondolkodik azon, hogy ki lehetne Giró-Szász utódja, mert

bízik abban, hogy sikerül maradásra bírnia az államtitkárt.

Hivatalosan egyébként az államtitkár még senkinek nem mondta el, hogy távozni akar.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nagy része a Parlamentben dolgozik majd, de egyes részei más krományzati intézményben kaphatnak helyet. Új irodákat nem kapnak, hanem a Miniszterelnökségtől vesznek át területeket.

Változások a Fidesz vezérkarban

Várhatóan Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkalmazásában marad, valamint Tuzson Bence és Dunai Mónika biztosan komoly szerepet játszik majd a jövőben a Fidesz kommunikációjában.

A változások nyomán a legnagyobb kormányzópárt vezérkarában is cserék várhatók. Forrásunk fiatalításról és három Fidesz alelnökről beszélt, melynek kapcsán állítólag Gulyás Gergely bizottsági elnök és Németh Szilárd neve is felmerült.