Vágólapra másolva!
A férfiak kedvezményes nyugdíjáról szóló népszavazási kezdeményezést az alaptörvény védelmének legfőbb szerveként az Alkotmánybíróság kénytelen volt megakadályozni - mondta Varga Zs. András alkotmánybíró egy  népszavazásról rendezett csütörtöki konferencián.
Vágólapra másolva!

Varga Zs. András szerint a népszavazás meggátolta volna az alaptörvény érvényesülését. Az alaptörvény szerint ugyanis a nőknek joguk van ahhoz, hogy kedvezményben részesüljenek, a népszavazás pedig ezt a kedvezményt volna vonta volna el. Emellett tiltott tárgykört, a költségvetést is érintette.

Az alaptörvény szerint ugyanis a nőknek joguk van ahhoz, hogy kedvezményben részesüljenek. Fotó: Kádár Adrián

Másként látja a Kúria

Balogh Zsolt kúriai bíró előadásában a költségvetési kérdések tilalmával kapcsolatban azt mondta, látszik az Ab gyakorlatán, hogy a testület sem tudott mit kezdeni a korlátozással. Jelezte: a Kúria és az Ab egyetért abban, hogy a bevételi soron szereplő tételeket érintő kezdeményezéseket nem lehet hitelesíteni, ugyanakkor a Kúria szerint nem ilyen volt az ingyenes gyermekétkeztetés és a nyugdíjjal kapcsolatos kezdeményezés.

A T. Ház megoldhatja

Hozzátette, a Kúria - tekintettel a korábbi alkotmánybírósági gyakorlatra - úgy ítélte meg, hogy azok csak távoli összefüggésben vannak a költségvetéssel, emellett pedig az Országgyűlés többféleképpen megoldhatja a problémát, így nem kell feltétlenül módosítani a költségvetési törvényt.