Cáfolta Orbán Viktort a Migration Aid

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal illegális bevándorlással összefüggésben az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Cáfolta Orbán Viktor szavait a Migration Aid. A menekülteket segítő civil szervezet szerint egy fillért sem kaptak a központi költségvetésből. A Fidesz közleményében azt mondta, nem is állították, hogy támogatták a szervezetet.  
Vágólapra másolva!

Parlamenti felszólalása után, az azonnali kérdések és válaszok órájában a miniszterelnök Schiffer Andrásnak adott válaszában azt állította, pénzzel támogatták a menekülteket segítő civil szervezeteket.

A civil szervezeteknek jelentős pénzügyi támogatást adunk – csak halkan mondom”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor támogatásról beszélt a Parlamentben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Közleményben cáfoltak

A Migration Aid nem sokkal később közleményt adott ki a Facebook-oldalán, amelyben cáfolják az elhangzottakat.

„A Migration Aid a mai napon értesült Orbán Viktor miniszterelnök úr 13.20 perckor, a Parlamentben elhangzott kijelentéséről, miszerint az állam pénzügyi eszközökkel támogatta a magyar menekültügyi krízis megoldásában részt vevő civileket.”

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője cáfol Fotó: Polyak Attila - Origo

„Ez úton kérjük a Miniszterelnök urat, hogy a félreértések elkerülése érdekében legyen szíves a támogatott szervezetek listáját és a támogatási összegeket nyilvánosságra hozni. Mindemellett kijelentjük, hogy

a Migration Aid központi költségvetési juttatásból nem részesülve, magánadományokból végezte tevékenységét.”

Orbán nem a Migration Aidre gondolt

A miniszterelnök egy szóval sem mondta, hogy a Migration Aid csoportot támogatja a költségvetés, reagált a Migration Aid tiltakozására a Fidesz. „A bevándorlók ellátását a magyar kormány a menekülttáborokban biztosítja, és emellett számos hivatalosan bejegyzett és nagy tapasztalatú segélyszervezet segíti.”

Közleményük szerint a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azt a három humanitárius szervezetet - a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot -, amelyek segítik a menekültek ellátását. "A saját bevallása szerint is 2015 júniusában indult Migration Aid nevű Facebook-csoport nem tartozik, átláthatatlansága miatt nem is tartozhat a közpénzzel támogatottak közé" - teszik hozzá.