Miniszter marad Lázár János

Orbán Viktor, Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) az egyes törvények Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításának zárószavazásán, az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Közvetlenül mögöttük Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője (b-j). MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nem mond le Lázár János – ezt maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján. Délben még nem lehetett tudni, hogyan reagál arra, hogy Rogán Antal lett a miniszterelnök kabinetfőnöke. Orbán Viktor hárította az újságírók ez irányú kérdését, azt mondta, csak az után beszél Rogán és Lázár feladatmegosztásáról, miután megvédték a horvát határt.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok egy lemondós típus" - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn azzal kapcsolatban, betölti-e a posztját azt követően is, hogy Rogán Antal a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz.

Mint mondta, az ezzel kapcsolatos megbeszéléseken világossá tette, mást nem szeretne, csak azt, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek.

Kijelentette:

Rogán Antal tudására, felkészültségére a miniszterelnöknek szüksége van.

"Ez nem egy választható kategória", a döntéssel egyetért, és maximálisan támogatja a miniszterelnököt - fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a háttérben Rogán Antal Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormányfő ehhez meg tudja teremteni azokat a munkafeltételeket, amely számára és Rogán Antal számára is ideális a munkavégzéshez - folytatta. Olyan megoldás született, amely mindkét félnek megfelelő lesz - jelentette ki. Kérdésre elmondta: Rogán Antallal - akit munkatársának nevezett - együtt fog dolgozni, de nem lesz a beosztottja.

- jegyezte meg.

A Nol.hu úgy tudja, Rogán Antal a kabinet tagja lesz.

Az Origo kora délután azt írta, hogy a feladat- és hatásköröket megosztják. Lázár János a közigazgatási-operatív vonalat viszi, míg Rogán Antal inkább a politikai vonalat kapja. Noha úgy volt, hogy a Fidesz-frakcióülésen ezt Orbán Viktor is megerősíti, erre legfeljebb a jövő héten kerülhet sor.

Majd ha a horvát határ meg lesz védve

Orbán Viktor a Parlamentben rá várakozó újságírók kérdését elhárította, azt mondta, majd az után beszél Rogán Antal és Lázár János feladatmegosztásáról, hogy a horvát határt megvédték.

Orbán Viktor most a menekülthelyzettel foglalkozik Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ki a második ember Orbán Viktor mögött?

Az Origo megkérdezte az olvasókat, hogy szerintük ki lehet a második a rangsorban Orbán Viktor kormányfő mögött. A nem reprezentatív felmérésünkben sok szavazó humorérzékről tett tanúbizonyságot, legtöbben ugyanis úgy vélték, hogy a miniszterelnök után is Orbán Viktor a legfontosabb politikus. Hasonlóan sokan voksoltak arra, hogy mindenki mondjon le. Utána viszont Lázár János kapta a legtöbb szavazatot.

A miniszter 20 százalékos szavazatarányával messze több voksot kapott, mint Rogán Antal, aki 695 szavazattal csak 14 százalékig jutott. Kósa Lajos a 18:20-as állás szerint csak 375 szavazatot (8 százalékot) kapott.

Délben még zavarba jöttek a kormánypártiak is

Az első őszi parlamenti ülésnapon több kormánypárti és ellenzéki képviselőnek is neki szegeztük a kérdést, hogy "Lázár vagy Rogán". Több órával Lázár János sajtótájékoztatója előtt zavarba a jöttek a politikusok, a legtöbben úgy ütötték el a kérdést, hogy "mindkettő".