Kormányrendelet foglalkozik a kínai gyógyászattal

akupunktúra, akupunktúrás kezelés egy miami klinikán
Vágólapra másolva!
Az emberi erőforrások minisztere rendeletet adott ki arról, hogy a hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó, okleveles személyek hogyan szerezhetnek engedélyt egészségügyi tevékenységhez.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnál (ENKK) kell kérelmezni, ha valaki egészségügyi szolgáltatást végezne. Az ötéves szakmai tapasztalat igazolása mellett be kell mutatnia eredeti nyelvű diplomáját és igazolást a külföldi oktatási intézménytől, hogy nem csupán oklevelet szerzett, de el is végezte az ahhoz szükséges iskolát.

Nyilatkoznia kell arról, hogy nem áll az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy korlátozó intézkedés, büntetés, illetve büntetőjogi intézkedés hatálya alatt. Az ENKK az engedélyt legfeljebb öt éves időtartamra adhatja meg.

Szúrni tudni kell Forrás: AFP/Joe Raedle

Akinek nincs orvosi végzettsége, nem állíthat fel diagnózist, nem módosíthatja az orvos által meghatározott terápiát, a beteget nem kezelheti előzetes orvosi vizsgálat nélkül, illetve köteles folyamatosan konzultálni a kezelést végző orvossal. A Magyarországon orvosi oklevélhez kötött tevékenység végzésére nem jogosult, nem konvencionális tevékenységet végző személy nem keltheti azt a látszatot, hogy a gyógyítása helyettesíti a hagyományos gyógyászatot.