A bevándorlókkal kezd hétfőn az Országgyűlés

migráns menekült menekültek beremend horvát-magyar
A beremendi határátkelőnél szállítják át a Horvát buszokról a menekülteket BKK buszokra. A Horvátok folyamatosan hozzák a migránsokat az átkelőhelyre
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn, háromnapos üléssel kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők az első ülésnapon előbb módosíthatják, majd el is fogadhatják a kormánypártok tömeges bevándorlást kezelő javaslatcsomagját, kedden pedig az Európai Unió vezetőihez címezhetnek üzenetet a migrációs válsággal összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP javaslata egyebek mellett új feladatokat adna a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére, egy módosítással pedig azt is törvénybe foglalhatják, hogy a rendőrség külföldön is végezhet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést.

A menekülthelyzettel kezdenek Fotó: Polyak Attila - Origo

Mentelmi jog

A parlament dönthet két fideszes képviselő, Rogán Antal és Németh Szilárd mentelmi jogáról is. Mindkét politikust Szilvásy György volt szocialista titokminiszter jelentette fel rágalmazás miatt.

Az Országgyűlés több mint két évtizede alkalmazott gyakorlata az, hogy magánvádas ügyekben nem függeszti a mentelmi jogot.

Szilvásy György jelentette fel Rogán Antal és Németh Szilárdot Forrás: MTI/Beliczay László

Hétfőn így ismét terítékre kerül, kedden reggel pedig már szavaznak is az uniós vezetőknek címzett, migrációs válsággal összefüggő határozati javaslatról, valamint az új közbeszerzési törvényt tartalmazó előterjesztésről.

A képviselők a keddi szavazás után hét javaslatot tárgyalhatnak, többek között a kormány legfrissebb tőkepiaci és biztosítási tárgyú változtatási kezdeményezését, a lezárt temetőkre vonatkozó különleges szabályok bevezetését és a villamos energiáról szóló törvény módosítását.

Az Országgyűlés kéthetes ülése szeptember 28-án, hétfőn ér véget, amikor az idén márciusban kialakított új munkarend szerint kizárólag kérdések és azonnali kérdések hangzanak majd el.