Vágólapra másolva!
Mióta a gyakorlatban is működik a határzár, a kerítést egyre kevesebben tartják hatékonynak a menekültáradat megállításában. A Publicus Intézet friss kutatása szerint a kormány nemzetközi megítélése drámaian romlott, a menekülthelyzet kezelését pedig közepesre értékelik az emberek.
Vágólapra másolva!

A többség továbbra is alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra épített kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket - derült ki a Publicus Intézet friss, szeptember közepén végzett közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a menekültkérdésben a társadalom erősen megosztott.

Romlik a kerítés megítélése

A szerb-magyar határra épített

kerítést a túlnyomó többség, 78 százalék alkalmatlannak gondolja arra, hogy megállítsa a menekültek áramlását,

míg csupán 17 százalék gondolja azt, hogy az épített akadály sikeres lesz ebben. Ugyanerre a kérdésre két hónappal ezelőtt még a megkérdezetteknek csak kétharmada (67 százalék) mondta, hogy a kerítés alkalmatlan.

Nem található olyan társadalmi csoport, amely erről a kérdésről másként gondolkodna, még a Fidesz-szavazók több mint fele (58 százalék) szerint sem alkalmas a kerítés arra, hogy betöltse feladatát - állapította meg az elemzés.

A menekültügy bonyolultabb

A kerítés egyértelmű elutasítottságán túl a menekültügy megítélése már vegyes képet mutat.

A társadalom egy nagy része szolidáris, egy másik része pedig menekültellenes volt eddig is.

A helyzet árnyaltabbá vált az utóbbi időben, megjelent egy markáns harmadik csoport is: ők egyszerre szolidárisak, viszont a menekülteket nem szeretnék az országban látni - állapítja meg az elemzés.

A megkérdezettek többsége szolidáris a menekültekkel, és 64 százalékuk úgy gondolja, hogy kötelességünk segíteni ebben a helyzetben, illetve több mint felük (52 százalék) szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket. A Jobbik szavazói között viszont többségben vannak (54 százalék), akik szerint nem kellene emberségesebben kezelni a menekülteket.

Elutasítják a kvótarendszert

A válaszadók többsége (57 százalék) nem támogatja, hogy Magyarország a teljesítőképességének megfelelő mennyiségű menekültet fogadjon be.

Az EU-ban körvonalazódó kvótarendszer hazai alkalmazását tízből csupán négyen (37 százalék) támogatják

- ők főleg az MSZP-szavazók, a fővárosiak és a diplomások közül kerülnek ki.

Menekültek várnak átszállásra a magyarbólyi vasútállomáson Fotó: Polyak Attila - Origo

A válaszadók túlnyomó többsége (87 százalék) viszont úgy gondolja, hogy Európa nem fogja tudni befogadni a menekültek tömegeit.

Míg 41 százalék akár fegyverrel is megvédené Magyarország határait a menekültektől, 52 százalék ezt ellenzi.

A Fidesz- és a Jobbik-szavazók inkább egyetértenek, míg az MSZP és a baloldal szavazói, a bizonytalanok inkább nem.

Nem tetszik, amit a kormány tesz

A felmérésből kiderül, hogy

az emberek kétharmada (66 százalék) szerint a menekülthelyzet kezelése miatt romlott Magyarország nemzetközi megítélése,

és csupán 18 százalék érzi ennek ellenkezőjét. A válaszadók iskolai osztályzatokkal értékelték a menekültügy kormányzati kezelését.

A válaszadók a kormányzat tevékenységét közepesre, kereken hármasra értékelték.

A felmérésből kiderült, hogy egyedül a Fidesz-szavazók adnak közepesnél némileg jobb osztályzatot (3,8), míg a legkritikusabbak az MSZP szimpatizánsai a 2,3-as osztályzattal.