Megbékélt a Fidesz a viperával

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
TOPSHOTS A refugee reacts after Hungarian riot police use water cannon to push back refugees at the Hungarian border with Serbia near the town of Horgos on September 16, 2015. Europe's 20-year passport-free Schengen zone appeared to be a risk of crumbling with Germany boosting border controls on parts of its frontier with France as migrants desperate to find a way around Hungary's border fence began crossing into Croatia. With a string of EU countries tightened frontier controls in the face of the unprecedented human influx, the cherished principle of free movement across borders -- a pillar of the European project -- seemed in grave jeopardy. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Tíz év sem telt el, és az ellenzékből rendőrállamot kiáltó Fidesz kormányon már nem lát kivetnivalót a vipera használatában. A horgosi összecsapások helyszínén készült fotókon mindenesetre az látszik, hogy legalább egy magyar kommandós kezében tart egy ilyen eszközt. A Terrorelhárítási Központ tagjait ugyanis bevetették a héten, hogy visszaverjék a déli határzár ellen induló menekülteket. Az ellenzéki támadásokra a Fidesz most pontosan úgy reagál, mint annak idején Gyurcsány Ferenc kormányfőként.
Vágólapra másolva!

A könnygáz mellett gumilövedéket és súlyos sérülés okozására képes teleszkópos botot, vagyis viperát is használhattak a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei a fotók tanúsága és a szemtanúk beszámolói szerint szerda délután Röszkénél.

Tájkép csata után Forrás: MTI/Sóki Tamás

A Horgos 2 határátkelőnél véres jelenetbe torkollott a tömegoszlatás: a TEK és a rendőrség megakadályozta, hogy a fenyegetően fellépő menekültek Szerbia felől átjöjjenek a lezárt határon.

Vér és könny az oszlatás után

Vérző fejű, könnygáztól szenvedő emberek, síró gyerekek láthatók azon a felvételen, amely a röszkei tömegoszlatás után készült. (A videó itt látható.)

Legalább egy embert elláttak gumilövedék okozta sérüléssel Horgoson, miután a magyar rendőrök összecsaptak a menekültekkel

- írta a brit Guardian az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetre hivatkozva.

Újságírókat is megverhettek

Elmesélte a szerb állami tévé hangtechnikusa, hogyan verték meg szerdán a magyar rendőrök a röszkei határátkelőknél. Az állította, hiába volt nyilvánvaló, hogy újságírók, mégis rájuk támadt a magyar rendőrök két csoportja. A rendőrség cáfolta, hogy újságírókat vert meg, a kormány szerint pedig arányos és jogszerű volt a rendőrök fellépése Röszkénél.

Jovana Djurovic, a magyar-szerb határnál megsérült hangtechnikus riporter Forrás: inserbia.info/

A szerb tévéseken kívül más külföldi - lengyel, ausztrál és szlovák - újságírókat is megverhettek a rendőrök, őket egy időre még őrizetbe is vették, erről a Válasz.hu írt.

Nem vizsgálják, elégedettek

Indul-e külön kormányzati vizsgálat a rendőrségi verések miatt? - kérdezte az Origo az eset másnapján a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Lázár János azonban azt mondta, nem indul semmilyen vizsgálat, később viszont értékelik majd a meghozott lépéseket.

A kormányfő szerint a rendőrök betartották az emberiesség szabályait Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az emberiesség szabályait betartva védték a magyar rendőrök a határt szerb segítség nélkül - ezt már Orbán Viktor állapította meg. Pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök azt is mondta, fegyveres, szervezett támadás volt, ami szerda este Röszkénél történt.

Többet tűrtek a kelleténél?

A rendőri erők fellépése nem volt aránytalan, sőt sokszor többet is tűrtek annál, mint amit a képek láttán az ember gondolna - ez volt a reakciója a Fidesz ügyvezető alelnökének, az októbertől Rogán Antal helyét a frakció élén átvevő Kósa Lajosnak.

Szijjártó Péter külügyminiszter a rendőröket ért brutális támadásról beszélt Forrás: AFP/John Thys

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy fogalmazott, a képekből mindenki számára világos kell legyen, hogy a magyar rendőrséget brutális támadás érte a migránsok részéről.

- adott az esetről helyszíni helyzetértékelést Kovács Zoltán. A kormányszóvivő azt is mondta, megvédik Magyarországot a fegyveres bevándorlói csoportok betörésétől.

20 rendőr és 150 menekült sérült

Két hullámban ostromolták meg a menekültek szerdán a határzárat, másodjára le is döntötték a mobil határkaput, és széttépték a kerítést - mondta a történtekről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Hozzátette: az ostromban 20 rendőr sebesült meg, az őket betondarabokkal dobáló menekültek közül pedig közel 150 ember a könnygáz és kisebb sérülések miatt szorult orvosi ellátásra.

A nehéztüzérséget küldték

A szerdai összecsapásról készült felvételeken jól látszik, hogy a komoly felszerelést, testpáncélt is viselő TEK-eseket küldték előre.

Többjük kezében felismerhető a teleszkópos bot,

a vipera. Ez acélból készül, bénító ütést lehet mérni vele, de akár halálos sérülést is okozhat.

Elöl a TEK-esek: a szemben és jobboldalt álló kezében is van egy-egy vipera Forrás: REUTERS/© Marko Djurica / Reuters

Egy másik, szintén a Reuters által közzétett képen pedig az látszik, hogy egy TEK-es fegyvert emel az arcához, és céloz. Az a fotóból nem derül ki egyértelműen, hogy kire vagy mire. Hasonló jelenet 2006-ban volt látható, akkor gumilövedéket használtak a rendőrök a Deák térnél történt tömegoszlatáskor.

Céloz fegyverével az erőszakos menekültek megfékezésére kiküldött egyik TEK-es Forrás: REUTERS/© Marko Djurica / Reuters

Lőfegyver használata egyébként tömegoszlatásnál tilos, nem is használtak ilyet Röszkén sem, és a kormánypárti politikusok mellett a miniszterelnök is többször hangsúlyozta, hogy tűzparancstilalom van.

Kérdések, válasz nélkül

A határátkelőnél történt szerdai eseményekről, az akkor használt eszközökről és a bevetés megítéléséről megkérdeztük a Terrorelhárítási Központ sajtóirodáját is. Kíváncsiak voltunk például arra, hogy a TEK-nél rendszeresített eszköz-e a vipera, így a kommandós műveleti egységben bevetett kollégák (a szakzsargonban felszámolónak nevezik őket) jogszerűen használták-e a veszélyes eszközt. Próbáltuk megtudni azt is, hogy tényleg gumilövedéket lőttek-e ki a képeken látható puskából, és miért tűnik úgy, hogy kollégájuk nem az előírások szerint lábra, hanem magasabbra célzott, a fejsérülés veszélyét kockáztatva a feloszlatandó tömegben állóknál. Cikkünk megjelenéséig válaszokat nem kaptunk.

A gumilövedék is megengedett

A jogszabályok és egyéb rendelkezések amúgy elég tág mozgásteret adnak a TEK-nek. Úgy tűnik, rendszeresített eszköz a veszélyes vipera, legalábbis, mint arról az Origo annak idején beszámolt, a Belügyminisztérium nyilvánosan közzétett listáján már 2012-ben a testületnél rendszeresített eszközök között volt ez is, éppúgy, mint az elektromos sokkoló, a hangfénygránát vagy a mesterlövészpuska.

Ezen a képen éles fegyvert tart kezében a TEK-es, ilyen a röszkei felvételeken nem látható, ez a fotó sem akkor készült Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A gumilövedék pedig a rendőrségnél és a TEK-nél is rendszeresített eszköz. Az alapvetően a TEK működését is szabályozó rendőrségi törvény kimondja, hogy

nem minősül lőfegyverhasználatnak a rendfenntartás céljára rendszeresített gumilövedék,

a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát, az elfogó háló lőfegyverrel vagy az erre a célra szolgáló egyéb kilövő eszközzel történő célba juttatása.

A TEK-nek van páncélozott szállító harcjárműve is, ez sem volt ott a röszkei bevetésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt is a rendőrségi törvény mondja ki, hogy éles lőfegyvert mikor használhatnak a rendőrök, illetve a terrorelhárítók. Tömegoszlatásnál ez kifejezetten tilos. A jogellenes magatartást tanúsító tömeg oszlatására alkalmazható ugyanakkor vízágyú - ezt bevetették a határátkelőnél -, pirotechnikai eszköz, ingerlőgáz - ezt is bevetették -, elfogó háló és gumilövedék. Viszont "tilos a tömegoszlatásra lőfegyvert használni".

A Fidesz 2006-ban még ellenezte

Alig tíz éve a gumilövedék és a vipera használatát még mélységesen elítélte az akkor ellenzékben lévő Fidesz a 2006. őszi zavargások idején. Csakúgy, mint most a menekültválság idején,

Magyarország akkoriban is a világsajtó figyelmének középpontjában volt:

például a BBC élőben közvetítette a tévészékház ostromát szeptemberben.

Rohamrendőrök tömegoszlatásra készülnek Budapesten 2006. október 23-án Forrás: MTI/Kovács Attila

A felvételeken a rendőröket dobáló Szabadság téri ostromlók között látszott a Fidesz egyik budapesti kerületi frakcióvezetője, egyben a Fidelitas alelnöke, akit a párt példás gyorsasággal zárt ki soraiból. Mint az akkori pártszóvivő, ma külügyminiszter Szijjártó Péter indokolta, a Fidesz "elítéli az erőszak minden formáját".

Lovas rendőrök Budapesten az Erzsébet körúton, 2006. október 23-án Forrás: MTI/Beliczay László

Rendőrállamot és rendőrterrort emlegetett az ellenzékben lévő Fidesz akkor is, mikor egy hónappal később, a párt Astoriánál tartott nagygyűlése után a rendőrök nemcsak a Deák téren kiállított tankot elkötővel szemben, illetve a zavargók ellen lépek fel, hanem a nagygyűlés több résztvevőjével szemben is intézkedtek.

Vérző fejű tüntetők a hírekben

Rendőri túlkapásokról, indokolatlan letartóztatásokról már az október 23-i események előtt is szóltak hírek, de

a forradalom évfordulóján történtek sokkolták csak igazán a hazai és a nemzetközi közvéleményt.

Akkor vérző fejű tüntetők vitték hírünket a BBC és a CNN híradásai alapján a világba.

Kilenc éve a fegyverhasználaton kívül minden kényszerítő eszköz bevetésére engedélyt kaptak a rendőrök, Gyurcsány Ferenc kormányfő pedig erőszakos támadásról, sőt terrorról beszélt - hasonlóan, mint a Horgosnál történtekkel összefüggésben most a kormánypárti politikusok.

A vipera és a szemkilövetés

Élesen bírálta a rendőrséget az akkor ellenzéki Fidesz, amiért használta az összecsukható ólmosbotot, vagyis a most Horgosnál is bevetett viperát. A különbség az, a TEK akkor még nem létezett,

a rendőrség tömegoszlatásra használt eszközeinek sorában pedig hivatalosan nem szerepelt az eszköz,

amelynek használatát Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a képek ellenére tagadta.

A Fidelitas fehér virágokkal és fényképekkel tiltakozott akkoriban - a képek vérző fejű embereket, illetve olyan rendőröket ábrázoltak, akik egy földön fekvő tiltakozót ütlegeltek. Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig úgy fogalmazott: súlyos törvénysértéseket követtek el a rendőrök a tiltakozások és zavargások során, és ennek nemzetközi következményei lesznek.

Orbán Viktor a megrendelő hatalomról és verőlegényekről beszélt Fotó: Origo

A Fidesz rendőrterrort emlegetett, és elítélte a gumilövedék használatát, amelyekkel az ellenzéki párt szerint szemeket lőttek ki. Orbán Viktor Fidesz-elnök érinthetetlen verőlegényekről beszélt az események helyszínén egy évvel később tartott Fidesz-nagygyűlésen:

Ugyanitt Orbán azt is mondta: "ahol valaki azért élvez védelmet, azért nem vonható felelősségre a tetteiért, mert a hatalom berkein belül van, ott kiszolgáltatják az embereket a gátlástalanságnak és az erőszaknak. Ezt mi visszautasítjuk."

Balsai István (jobboldalt, elöl) itt már alkotmánybíróként Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányváltás után Balsai István fideszes politikus - ma alkotmánybíró - vezetésével bizottsági jelentés készült a 2006. őszi eseményekről. A jelentés azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc hatalomvágya vezethetett a zavargásokhoz, a tévészékházat pedig békés tüntetők foglalták el.

Fordulat a feloldás után

Némiképp más megvilágításba helyezte az október 23-án történteket, amikor 2010 végén feloldották az országgyűlés szakbizottságainak 2006. őszi ülésein készült jegyzőkönyveinek 2086-ig szóló titkosítását. A 2006. október 31-i, közös emberi jogi, honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottsági ülésen lejátszott lehallgatási jegyzőkönyvekből az derült ki például, hogy

az október 23-i zavargások hangadói - akik kapcsolatban álltak fideszes politikusokkal - "utasításba" kapták: húzzák magukra a rendőröket

az Astoria irányába, a Fidesz rendezvénye felé.

Egy másik, a 2036-ig szóló titkosítás alól ugyancsak feloldott jegyzőkönyv szerint a Fideszben voltak, akik sajnálták, hogy a rendőrök nem kaptak tűzparancsot 2006 őszén.

Ősszel ítélet a rendőri vezetők perében

A 2006. őszi események miatt több akkori rendőri vezető ellen büntetőeljárás indult később, miközben a hatalomra került Fidesz 2011-ben elfogadta a sok vitát kavart semmisségi törvényt, amely megsemmisítette a 2006. őszi zavargásokban résztvevők egyes ítéleteit -, két évvel később az Alkotmánybíróság is helybenhagyta a jogszabályt.
Eközben októberben ítélethirdetés várható a rendőri vezetők perében: az ügyészség elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádol három rendőrtábornokot - Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és Dobozi Józsefet, a Rebisz egykori vezetőjét -, valamint 11 további rendőrtisztet. Korábban vádiratában az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.