Vasárnap kiderül, hány százalékon áll a KDNP

A KDNP sajtótájékoztatója, Semjén Zsolt
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke
Vágólapra másolva!
A baloldalon belüli erőfelmérőnek tekinthető a hétvégi angyalföldi időközi önkormányzati választás, aminek a legnagyobb esélyese a Tóth József vezette helyi MSZP-s jelölt. A Fidesz nem indult el a voksoláson, hanem egy KDNP-s jelöltet támogat. A jobboldal legutóbb 2006-ban tudott a kerületben egyéni körzetet nyerni, de azt is csak az SZDSZ-nek köszönhette.
Vágólapra másolva!

A súlyos fideszes vereségről szóló sajtóhírek elkerülése motiválhatta a nagyobbik kormánypártot, hogy nem indított jelöltet a vasárnapi angyalföldi időközi önkormányzati választáson. A kormánypártok közül most a KDNP száll ringbe, ami azért is meglepő, mivel a párt helyi szervezetét még tavaly év végén oszlatták föl.

Az új csapat számára nagyon jól jönne egy kedvező eredmény, de a győzelemben nem érdemes bizakodniuk. A jobboldal legutóbb 2006-ban tudott egyéni körzetet nyerni a XIIII. kerületben, de azt is csak azért, mert az SZDSZ önállóan indult.

Az angyalföldi választáson az MSZP a toronymagas esélyes Fotó: Polyák Attila - Origo

Nagyon kikapott a Fidesz

A XIII. kerület 10. egyéni választókerületében (a Dagály fürdő és környéke) tavaly ősszel az MSZP és a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete közös jelöltjeként induló Bodorné Farkas Zsuzsánna majdnem kétszer annyi szavazatot vert fideszes riválisára.

Előbbi 1377 voksot kapott, míg utóbbinak be kellett érnie 727 darabbal.

A baloldali képviselő június elején hunyt el, ezért kellett új választást kiírni.

Tóthot megszorítani sem tudták

A voksoláson a Magyar Szocialista Párt – XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete közösen, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Lehet Más a Politika és a Magyar Munkáspárt állított jelöltet. Két jobboldalival szemben öt baloldali indul egy olyan körzetben, ahol a jelenlegi kormánypártoknak még soha sem termett babér.

Tóth Józsefet és csapatát 1994 óta senki sem tudta megszorítani Fotó: Szabó Gábor - Origo

Éppen emiatt a mostani választást egyértelműen egy baloldali házi versenynek lehet tekinteni, ahol a Demokratikus Koalíciót leszámítva mindenki megpróbálja fölmérni az erejét. A XIII. kerületben

1994 óta Tóth József MSZP-s polgármestert még megszorítani sem sikerült a jobboldali ellenzéknek.

2010-ben és 2014-ben, amikor óriási fölénnyel nyerte a Fidesz az önkormányzati választást, az MSZP-s polgármesternek akkor sem kellett izgulnia.

Középpontban a Dagály fürdő

A kampányban a helyi szocialisták Tóth József nevével népszerűsítették az aspiránsukat. A korábbi választásokon ez mindig sikeres volt. A Párbeszéd Magyarországért a Dagály fürdő megvédése mellett korteskedett. Faragó Éva azt mondja, a 2017-es vizes vb után a helyieknek vissza kell kapniuk a fürdőt, mivel évtizedeken keresztül milliók számára volt elérhető az olcsó áraival. Sermer Ádám, a liberálisok jelöltje két önkormányzati tulajdonú ingatlan felújításával kampányolt.

Dagály fürdő átalakítása is szóba került a kampányban Forrás: Origo

Az LMP is fölvette a Dagály fürdő kérdését, de a párt inkább egy Árpád híd mentén felépítendő zajvédő fallal próbálja megnyerni a választók szimpátiáját. A Magyar Munkáspárt korszerűsítené a környéken lévő panelházakat és olcsó bérlakásokat alakítana ki az igénylők számára.

A Jobbik az Alfahír hírportál főszerkesztőjét indította a voksoláson, aki nagyrészt országos ügyekkel próbálja a helyiek voksát elnyerni. Érdekes módon a KDNP jelöltjéről a párt helyi Facebook-oldalán semmit sem lehet megtudni, aminek a hátterében a korábban említett feloszlatás állhat.

Erőfelmérés

Bár a voksolás végeredménye nem befolyásolja a helyi képviselő-testület összetételét, de

a kisebb baloldali pártoknak nagyon jól jönne egy öt százalék fölötti eredmény,

mivel az elmúlt hónapok összes felmérése a bejutási küszöb alatt mérte őket. A XIII. kerület kiváló terep lehetne a számukra, de könnyen lehet, hogy a körzetben élő baloldaliak továbbra is Tóth József mellett sorakoznak föl, ahogyan azt 1994 óta teszik.