Szijjártó: Szánalmas a horvát miniszterelnök

Zoran Milanovic nem először bírálja Magyarországot.
Vágólapra másolva!
Szánalmasnak minősítette a horvát miniszterelnök viselkedését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arra reagált, hogy Zoran Milanovic többször élesen bírálta Magyarország migrációs politikáját.
Vágólapra másolva!

A horvát miniszterelnök azt is mondta, hogy Horvátországban a menekültek kapnak vizet, élelmet, és mehetnek, ahova akarnak Magyarországon vagy Szlovénián keresztül, Zágráb nem akarja feltartóztatni őket.

Szijjártó Péter értékelése szerint azután, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovic még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Forrás: AFP/Thierry Charlier

"Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat" – vetette fel, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint

Horvátország az uniós jogszabályok betartása helyett illegális határátlépésre, vagyis bűncselekmény elkövetésére buzdít államilag több ezer embert.

Ez nem európai viselkedés – szögezte le.

Megfelelő ellátást kapnak a bevándorlók

Szijjártó Péter szerint Magyarország a nemzetközi előírásoknak megfelelő ellátást biztosít a bevándorlóknak, és aki ezzel ellentétes kijelentést tesz, az valótlanságot állít. A tárcavezető a svéd és a francia miniszterelnök találkozója után elhangzottakra reagált.

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteki stockholmi sajtótájékoztatóján arra szólította fel Magyarországot, hogy "bánjon humánusan" az ország határaihoz érkező minden migránssal.
A közös sajtótájékoztatón

a svéd miniszterelnök is bírálta a magyar kormány hozzáállását.

"A menekültek befogadásának módozatairól lehet vitatkozni, de válogatni közöttük, és azt mondani, hogy a muzulmánokat nem engedjük be, elfogadhatatlan" – fogalmazott Stefan Löfven.

A svéd és a francia nagykövetet is bekérette a magyar kormány Forrás: AFP/John Thys

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban közölte: "Arra kérjük Svédország és Franciaország kormányát, hogy fejezzék be a képmutatást, és ne azt az országot támadják, amely minden tekintetben betartja az uniós előírásokat."

Úgy fogalmazott, "szívesen hallottuk volna a svéd és a francia miniszterelnök véleményét inkább arról, hogy elfogadhatónak tartják-e azt, hogy agresszív bevándorlók órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal támadják a magyar rendőröket".

A Magyarországot érintő alaptalan rágalmak miatt a KKM a pénteki napon bekérette Svédország és Franciaország budapesti nagykövetét.