Uniós pénzből finanszírozná a kormány a menekülttáborokat

Horgos-Röszke határátkelőhely, menekült, migráns
Horgos, 2015. szeptember 16. A lezárt Horgos 2 határátkelő 2015. szeptember 16-án. Korábban a magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Közös uniós erő felállítását és a krízispontok közelében lévő menekülttáborok finanszírozását javasolta az Európai Unió menekültügyi biztosának Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Pintér Sándor belügyminiszterrel és Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztossal tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: olyan közös európai uniós erő felállítása van szükség, amely képes arra, hogy megvédje Görögország határait, Magyarország pedig készen áll arra, hogy ehhez pénzt, rendőrt és katonákat adjon. Itt van értelme a kvótáknak, a menekültek elhelyezésénél nincs – tette hozzá a tárcavezető.

A lezárt Horgos 2 határátkelő, korábban a magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló menekültekkel szemben. Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szijjártó Péter javaslata szerint az Európai Uniónak át kellene vennie

az iraki, a jordán, a török és a libanoni menekülttáborok finanszírozását,

a tagállamoknak pedig közösen kellene állnia a költségeket. Magyarország ebben is szerepet vállalna, mert a háborús zónából menekülőknek is az az érdeke, hogy az otthonukhoz legközelebb várják ki, amíg a háború véget ér. Valószínűleg évekre elnyúló, masszív népvándorlással állunk szemben - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a világon több tízmillió menekült van.

Szijjártó Péter szerint közös erő kell Forrás: AFP/John Thys

A röszkei határátkelőnél történt rendőri intézkedéssel, Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár nyilatkozatával, valamint a nemzetközi médiavisszhanggal kapcsolatban azt mondta:

azokat a véleményeket, amelyeket a nemzetközi politika és média felől lehet hallani. Szerinte ezek a vélemények biztatást adnak azoknak az embereknek, akik órákon keresztül kövekkel dobálták a magyar rendőröket.

Felelőtlen nyilatkozatokkal tele van a padlás,

ezért arra kérünk mindenkit, ezt fejezzék be - jelentette ki Szijjártó Péter, aki egyértelművé tette, hogy az erőszakos menekültek semmiképpen sem léphetnek Magyarország területére.

Magyarország nincs egyedül

Dimitrisz Avramapulosz, az EU menekültügyi biztosa szerint a kialakult helyzet nagyon nehéz Magyarország számára. A helyi kormányzatnak és a magyar embereknek egyaránt, de "Magyarország nincs egyedül". Megjegyezte: nem mindig értenek egyet a Magyarország által alkalmazott módszerekkel, a "falak" ideiglenes megoldást jelentenek, mert azt a célt szolgálják, hogy más irányba tereljék a bevándorlók áramlatát.

Szijjártó Péter külgazdasági és Dimitrisz Avramopulosz Forrás: MTI/Soós Lajos

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre. Szerinte egyetlen egy ország képtelen megbirkózni a menekültválsággal, így közösen kell a megoldáson dolgozni. Nagyon sokan illegális migránsként csatlakoznak a menekültekhez, ezt szét kell tudni választani - hangsúlyozta Pintér Sándor, aki fontosnak tartja a külső határok megvédését, a schengeni egyezmény biztosítását, valamint a jogrend biztosítását.