Külügy: A menekültek tehetnek az újságírók megveréséről

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migráns férfi tüntet a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A „bevándorlók támadása" idézte elő azt a káoszt, amiben tudósítók is megsérülhettek – ez a magyar külügy álláspontja arról, hogy magyar rendőrök megvertek egy szerb stábot és még néhány külföldi újságírót Röszkénél. Felelősnek tartják a szerb rendőröket is.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a menekültek, de külföldi újságírók is kaptak a magyar könnygázból és gumibotból szerda délután Röszkénél. A Russia Today felvételén látható az összecsapás.

A rohamrendőrök megrugdostak egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál fotóst, de végigvertek egy szerb tévéstábot, az állami RTS csatorna munkatársait is.

Nincs bocsánat

A röszkei zavargások után az Origo levélben fordult a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz: arra voltunk kíváncsiak, hogy:

  • a tárca kapott-e hivatalos panaszjegyzéket, tiltakozást a szerb külügytől,
  • bekérették-e a belgrádi budapesti nagykövetet az eset miatt,
  • esetleg a KKM tervez-e bocsánatkérést a történtek miatt.
Tüntető menekült a lezárt röszkei határátkelőnél. A kerítés elbontása után jött a rendőrroham Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk feleletet, de a válaszlevélből határozottan kirajzolódik a magyar külügyminisztérium álláspontja:

bocsánatkérésről szó sincs, a magyar rendőrök pedig nem felelősek a bántalmazásért.

Ők ütöttek először

"A magyar rendőrök fellépése szakszerű és arányos volt. A bevándorlók támadása során a rendőrségnek egy agresszív csoport támadása ellen kellett védekeznie."

– fogalmaz feltételes módban a külügy sajtóosztálya, és felvetik a szerb rendőrség felelősségét is.

Miért nem léptek?

Szerintük ha a szerb rendőrök időben felléptek volna, és fenntartották volna a rendet Szerbia területén, akkor a bevándorlók nem tudtak volna összecsapni a magyar rendőrökkel.

Menekült buzdítja társait a magyar határkapu szögesdrótjai között Fotó: Polyák Attila - Origo

A minisztérium azt is hozzátette, hogy Szijjártó Péter rendszeresen konzultál Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

Jöhet még támadás

Nem zárom ki a lehetőségét, hogy lesz még olyan támadás, amelyet a magyar rendőrségnek ki kell védenie – mondta Lázár János a csütörtöki, 23. Kormányinfón.

A menekültek ugyanis a miniszter szerint sokkal türelmetlenebbek és agresszívebbek, ráadásul együttműködni sem akarnak.

Lázár János szerint a magyar rendőrök szakszerűen jártak el a röszkei incidens során Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár sokkolóak voltak a röszkei fotók, a rendőrök szakszerűen jártak el a szeptember 16-i zavargás megfékezésekor –

a görög és a macedón rendőrök pedig hasonló helyzetben ennél sokkal durvábban jártak el.

Röszkénél a rendőrök lefognak egy tüntetőt, aki korábban hangosbeszélőn szólt társaihoz Forrás: MTI/Sóki Tamás

Volt itt verés?

Határozottan cáfolta a rendőrség, hogy újságírókat vettek őrizetbe, vagy vertek meg Röszkénél.

Hivatalos közleményük szerint egy ausztrál, egy szlovák és egy lengyel állampolgárral szemben folytatnak büntetőeljárást "határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt".

Ez alapján a külföldi tudósítók valószínűleg a határ magyar oldalára sodródhattak a menekültek előretörő tömegében.

Vízágyút vetnek be a rendőrök a kővel dobálózó menekültek ellen Forrás: MTI/Sóki Tamás

A nyomozók a három személyt gyanúsítottként hallgatták ki, valamennyien szabadlábon védekeznek – írja a Police.hu. Az egyik tudósító, a szlovák Jacek Tacik ugyanakkor Twitter-oldalán képet posztolt ki arról a rendőrségi fogdáról, ahol kollégáival töltötték a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát.

A rendőrség azt is tagadja, hogy röszkei kollégáik bárkit is megvertek volna – álláspontjuk szerint csak arányos mértékben alkalmaztak kényszerítő eszközöket egy agresszív csoport tagjaival szemben,

a médiumok munkatársai pedig saját felelősségükre, többszöri rendőri felszólítás után maradtak az összecsapás helyszínén.

Látleleteik vannak

Megdöbbentette a magyar rendőrség közleménye a szerb tévé riporterét. Jovana Djurovic szerint nem igaz, hogy a rendőrség egy agresszív csoport ellen alkalmazott kényszerítő eszközöket „szükséges és arányos mértékben”.

„Amikor forgatni kezdtünk, a helyzet nyugodt volt, nem volt összetűzés” a rendőrök és a menekültek között, mondta Jovana Djurovic.

mondta az Origónak Jovana Djurovic. A szabadkai kórházban készült látlelet szerint a riporter felkarján zúzódások vannak, kollégájának eltört a kézfeje, testét véraláfutások borítják.

„Még sohasem láttam olyat, hogy a rendőrök minden előjel, figyelmeztetés nélkül rontsanak a tüntetőkre, és

válogatás nélkül üssenek mindenkit, aki az útjukba került”,

mondta az Origónak a szerb állami tévé riportere.

A röszkei határátkelőnél 14 rendőr és közel 150 menekült sérült meg az összecsapásokban Forrás: MTI/Sóki Tamás

A szerb tévé tiltakozik

A szerb állami RTS televízió nem hagyta szó nélkül munkatársai bántalmazását: tiltakoztak a magyar kormánynál, a belgrádi magyar követségnél, felvették a kapcsolatot a budapesti szerb nagykövetséggel és az Európai Műsorsugárzók Uniójával is – tudta meg az Origo.

Az RTS kártérítést követel az összetört, megrongált felszerelések miatt, a legnagyobb bajnak azonban azt tartják, hogy a magyar rendőrség szerintük felrúgta az újságírók szabad munkavégzését engedélyező nemzetközi megállapodásokat.