Az összes érintett egyetértésére van szükség

Vágólapra másolva!
A szíriai háború és a migrációs nyomás rendezésében csak rövid távú, ráadásul meglehetősen költséges megoldást jelentene a menekültek ott tartása - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának docense. Kaiser Ferenc szerint a hosszú távú megoldást az jelentené, ha a szíriai konfliktusban valamilyen módon érintett államok között kialakulna valami egyezség, és találnának valakit, aki képes működtetni egy államot.
Vágólapra másolva!

Az egyetemi docens kifejtette: Szírián belül van egy etnikai és egy vallási alapú polgárháború. Ebben számos vallási frakció, törzs, klán érintett, és mindegyiknek megvan a maga fegyveres szervezete.

Ők is igyekeznek területeket, gazdasági érdekeltségeket, például olajmezőket szerezni

. Emellett más országok is érintettek részben tanácsadókkal, részben szövetségesként, illetve aktívan a harcokban, továbbá számos állam a hozzájuk érkező menekültek miatt vált érdekeltté a konfliktus rendezésében. Valamilyen szinten érintett Törökország, Izrael, Libanon, Kína, Ausztrália, az Európai Unió, valamint Oroszország és az Egyesült Államok is - sorolta Kaiser Ferenc. Azt mondta:

Szíriában patthelyzet alakult ki, amelynek jelenlegi "nyertese" az Iszlám Állam.

A demokrácia nem értelmezhető

Az egyetemi docens kitért arra is, hogy az Arab tavasz előtt az Aszad-rezsim működő diktatúra volt. Kiemelte továbbá, hogy a demokrácia ebben a világban nem értelmezhető, legalábbis nem úgy, ahogy nálunk. A szakértő felidézte, hogy

a demokrácia építését célzó amerikai koncepció Afganisztánban és Irakban sem szerepelt "túl fényesen".

Hosszútávú megoldás kell

Az NKE docense úgy véli, rövid távon jelenthet megoldást, ha megpróbálják ott tartani azokat, akik elmenekülnének. Felhívta a figyelmet viszont arra, hogy az is meglehetősen sokba kerül, ha ott helyben hoznak létre menekülttáborokat. Kaiser Ferenc szerint hosszú távon az jelentené a megoldást, ha Szírián belül véget érnének a harcok. Ehhez viszont valamennyi érintett szereplő egyezségére lenne szükség, továbbá arra, hogy találjanak egy "diktátort", akik képes fenntartani a rendet és felépíteni egy működő államot - mondta.