Orbán Viktor a legnépszerűbb a Századvég szerint

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezlete megnyitóján Budapesten 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbábn Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb pártelnök a Századvég kutatása szerint. A kormányfő megítélése január óta folyamatosan javult. A második helyen Schiffer András áll, akit Vona Gábor követ. 
Vágólapra másolva!

Nyár eleje óta jelentősen javult Orbán Viktor kormányfő megítélése a közvéleményben – derült ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A kormányfő leginkább a magukat középen állónak vagy jobboldalinak tartók, a Fidesz és a Jobbik szavazói és azok körében javított, akik 2014-ben a Fideszre voksoltak, de közben eltávolodtak a kormánypárttól.

2015 tavaszától erősödött Orbán

Orbán Viktor megítélése a közvéleményben 2014 decemberére érzékelhetően romlott a parlamenti és később az önkormányzati választásokon aratott győzelmek után. A belpolitikai viták, a nemzetközi támadások kereszttüzében a kormányfő imázsa sem maradt érintetlen, ahogy a Fidesz támogatottsága sem – olvasható a Századvég elemzésében.

Orbán Viktor miniszterelnök megítélése 2015 tavaszától javult a Századvég szerint Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a folyamat 2015 tavaszán szakadt meg, nagyjából abban az időben, amikor jelentősebb változás következett be a Fidesz politikájában. A makrogazdasági előrelépésekkel és az új nemzeti konzultációval párhuzamosan a miniszterelnök megítélése is javulni kezdett.

Ma a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozik róla kedvezően, az év elején ez az érték 40–42 százalék volt.

A legjelentősebb javulást a magukat középen állónak (ideológiai értelemben nem elkötelezettek), a magukat jobboldalinak tartók, a Fidesz- és a Jobbik szavazók, illetve a Fidesztől a választások óta eltávolodók körében könyvelheti el.

Tóbiás előzi Gyurcsányt

Ugyanezen mutató mentén Schiffer András (LMP) kedvelőinek aránya a teljes népességen belül 29 százalék. Vona Gáborról (Jobbik) jelenleg a válaszadók 24 százaléka nyilatkozik kedvezően. Tóbiás József MSZP-elnök 17, Gyurcsány Ferenc (DK) pedig 16 százalékon áll.

Tóbiás József, az MSZP elnöke népszerűbb Gyurcsánynál Forrás: Origo

Ha választani kellene a megkérdezetteknek a Fidesz és a Jobbik között, a válaszadók 56 százaléka a Fideszt tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére, a Jobbikot 16 százalék.