Utalvánnyal jutalmazzák a határt védő rendőröket

menekültek, migráns, migráció, Röszke, vonat, határ, Szerbia, Horgos, Horgos-Röszke határátkelőhely,
Horgos, 2015. szeptember 15. Rendőrök a magyar oldalon (háttérben), illegális bevándorlók a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
Erzsébet-utalványokat kapnak jutalmul a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök - jelentette be Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere szerint humanitárius katasztrófát akadályoztak meg a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel közösen.
Vágólapra másolva!

A rendőrök Erzsébet-utalványokat kapnak jutalmul a mostani szolgálatuk után. Erről Balog Zoltán, az mbri erőforrások minisztere beszélt a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Szerinte a rendőrök helytállnak a határvédelemben, az emberiességet és a keménységet megfelelően ötvözik.

Percről percre

Az Origo szerdán is percről percre követi a menekültválság eseményeit.

Új férőhelyek

Balog Zoltán szerint a magyar hatóságoknak és a segélyszervezeteknek humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozniuk az elmúlt időszakban. A miniszter azt mondta,

a déli határ mentén az egészségügyi ellátásban semmilyen probléma nincs.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy egy nagyobb menekülthullám esetén van elegendő férőhely a kísérő nélküli gyermekek elhelyezésére. Bővítenek Fóton, és Balatonőszödre, a kormányüdülőbe is visznek gyerekeket.

Egész évben eddig 44 ezer menekült gyermek érkezett Magyarországra, 8600-an kísérő nélkül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Balog is a német kommunikációt hibáztatja

Balog Zoltán elmondta, hogy a karitatív tanács két és fél hónappal ezelőtt kezdte el a munkáját.

Nem a humanitárius segítség késett, hanem annak a kommunikálása.

Az emberi erőforrás minisztere szerint, amikor megérkeztek azok a hírek Németországból, hogy szabadon lehet menni, attól kezdve szinte kezelhetetlenné vált a helyzet.

Tapasztalatok

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak már július elejétől elkezdték a munkát. Valóban a kamerák előtt nem jelentek meg, ami lehet, hogy hiba volt. Soltész szerint, a magyar államnak az is a feladata, hogy a különféle karitatív szervezeteket támogassák.

Magyarország kész átadni Horvátországnak vagy Szlovéniának a tapasztalatokat,

amiket eddig a menekültekről szereztek.

Bakondi György: Kedd óta egyetlen menedékkérelmet sem fogadtak el Fotó: Polyák Attila - Origo

Senki nem lett menekült

Bakondi György azt mondta, hogy a déli határon lévő határátkelőhelyeken kedd éjfél óta nincsen változás. Néhány százan az autópályán, több tucat migráns egyéb határátkelőhelyen tartózkodik. A tranzitzónákban az első napon 94-en nyújtottak be kérelmet.

A 94 kérelmezővel 13 kiskorú is érkezett.

48 közigazgatási döntés született, de ebből senkinek sem adták meg a menekültstátuszt, heten fellebbeztek – mondta Bakondi.