Ötmillió forintot is kereshetnek az állami cégvezetők

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél (beleértve a Magyar Postát) havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére – írja a Magyar Közlöny. Korábban kétmillió forint volt a határ. 
Vágólapra másolva!

A kormány ezt a döntést azután hozta, hogy meghallgatta az Állami Számvevőszék elnökének az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetésével kapcsolatos javaslatait, és megállapította, hogy „a vezetői juttatásokat és követelményeket közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe.”

A kormány utasította az érintett minisztereket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a gazdasági társaságok vezető állású munkavállalói alapbérének felső korlátjára vonatkozó, a gazdasági társaságok belső szabályzataiban meghatározott eddigi rendelkezéseket töröljék.

Ötmillióra emelték az állami cégvezetők bérplafonját Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Vita a fizetések körül

2010-ben kétmillió forintban határozták meg az állami vezetők maximális fizetését, de ebből az elmúlt időszakban többször is vita alakult ki. Idén derült ki, hogy több mint négymillió forintot keres havonta a Magyar Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként Polt Péter legfőbb ügyész felesége.

A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak – írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Közölték azt is, hogy az MNB elnöke, vagyis Matolcsy György és alelnökei a legkevesebbet kereső jegybanki vezetők között vannak Európában. A jegybank egyébként ezzel arra reagált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége havi ötmillió forintot visz haza.