Nettó hazugságnak nevezte Szijjártó a román kormányfő állítását

Vágólapra másolva!
"Nettó hazugság" az, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz - hangsúlyozta kedden a külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Victor Ponta arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan a romániai belpolitikai válság és Victor Ponta pozíciójának megrendülése lehet az egyik oka annak, hogy a román kormányfő "ilyen szélsőséges, hazug kijelentésre" ragadtatta el magát. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy

a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait.

Szijjártó Péter nyilatkozatában kitért arra is, hogy Aleksandar Vulin szerb foglalkoztatási miniszter állításával ellentétben Magyarország folyamatosan tájékoztatja Szerbiát arról, mi történik a szerb-magyar határon. A külügyminiszter hangsúlyozta: Ivica Dacicot tájékoztatta arról az új jogszabályi és fizikai környezetről, amely kedden végül hatályba lépett Magyarországon és a magyar-szerb határon.

Francia államtitkár is bírált

A magyar külügyminiszter az európai ügyekért felelős francia államtitkár szavaira is reagált. Harlem Désir vasárnap interjúban elítélte Magyarországot, amiért a kerítés megépítésével tartóztatja fel a migránsokat. Désir szerint Magyarország

"ezekkel a szögesdrótokkal egyértelműen kivonja magát az Európai Unió értékeiből, amelyek nem abból állnak, hogy drótkerítéseket építsünk", és biztosan abból sem, hogy ki-ki saját nemzetpolitikáját kövesse.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország "a közös európai stratégia mellett tör lándzsát akkor, amikor a népvándorlási kihívások kezeléséről van szó", továbbá Magyarország világos javaslata szerint elsőként a határokat kell megvédeni és minden más kérdés azután következik. Mint hangsúlyozta, Magyarország a schengeni kódexnek megfelelően fogja megvédeni az Európai Unió külső határát.

Szijjártó Péter egyúttal megjegyezte, "meglehetősen furcsa bírálatot hallgatni attól az államtitkártól, akinek az országa kerítést épített Calais-nál".

EP frakcióvezető Röszkén

A magyar külügyminiszter teljesen méltatlannak nevezte az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének, Gianni Pitellának hétfőn Röszkén elhangzott szélsőséges kijelentését, miszerint

"a szögesdrótot látva úgy érezte magát, mintha visszatért volna Hitler idejébe".

Szijjártó Péter Magyarországgal szemben igazságtalannak nevezte Pitella megnyilvánulását, amely szerinte "túlmegy a jó ízlés minden határán". A magyar tárcavezető arra kérte az európai szocialistákat, hogy fejezzék be a Magyarországot lejárató hazugságkampányt, és ne tegyenek olyan méltatlan kijelentéseket, amelyek "emberek millióiban, tízmillióiban keltenek borzasztó fájdalmakat".