Negyvenmilliárdból újul meg a fehérvári állomás

Vágólapra másolva!
Mintegy negyvenmilliárd forintból újul meg a székesfehérvári vasútállomás, ahol az utasok keddtől már birtokba vehetik a megújult aluljárót - jelentette be a város polgármestere a hétfőn tartott helyszíni bejáráson.
Vágólapra másolva!

Cser-Palkovics András azt mondta: a 2016-ban záruló beruházás során az ország egyik legmodernebb vasútállomása jön létre Székesfehérváron, amely tovább erősíti a város közlekedési csomóponti szerepét.

A pályaudvar vágányhálózata a peronokkal együtt a tervek szerint az év végére készül el, melyeket az elektronikus biztosítóberendezések üzembe helyezését követően, várhatóan 2016 második negyedévében adnak át a vasúti forgalomnak – közölte Loppert Dániel.

Gyorsabb lesz

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: 2016 végére a jelenlegi 40-20-10 kilométer/órás megengedett sebesség helyett az átmenő fővágányokon 100, a megelőző vágányokon 80, míg a mellékvágányokon 40 kilométer/óra lesz a vonatok megengedett sebessége.

Az építési munkák a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósulnak meg, 85 százalék európai uniós és 15 százalék hazai forrás biztosításával. A projekt bruttó összköltsége meghaladja a 40 milliárd forintot.