Amerikai katonai konvoj indult Magyarországra

Észak-Korea, amerikai katona egy tankelhárító rakétával egy dél-koreai-ameriaki közös hadgyakorlaton a demilitarizált övezet közelében Pocheonban
Vágólapra másolva!
Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult hétfőn este az az amerikai katonai konvoj, amely egy NATO-hadgyakorlatra tart.
Vágólapra másolva!

A konvoj, amely 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat – közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.

Amerikai katona egy tankelhárító rakétával egy dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlaton a demilitarizált övezet közelében, Pocheonban Forrás: AFP/Mark Ralston

Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán. Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a

NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon.

A konvoj, amelyet a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák–cseh határt, majd a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.

Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként. Az amerikai katonai konvoj előőrsével Prágában, a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott.

Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.