Századvég: A magyarok kemény fellépést várnak

Illegális bevándorlás- Migránsok a magyar-szerb határon, menekült, Röszke
Migránsok a magyar-szerb határon
Vágólapra másolva!
A lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját, és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből. 
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutató az elemzésében azt írta: az Európa felé tartó, egyre súlyosabbá váló migrációs hullám, illetve a kezelése széles körben heves vitákat vált ki az Európai Unióban, az illegális bevándorlásból eredő gyakorlati problémák azonban az olyan frontországokban jelentkeznek, mint hazánk.

Folyamatos növekedés

Az eredmények tanúsága szerint

a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet:

a válaszadók mintegy kétharmada, közel 66 százaléka szerint nagyon aggasztó a probléma, további 23 százalék szerint inkább aggasztó. Mindössze a megkérdezettek 10 százaléka nem lát a helyzetben érdemi kockázatot.

Emellett kiderült, hogy a lakosság jelentős többsége, 82 százaléka szigorúbb bevándorlási szabályokat szeretne. Amennyiben idősorosan vizsgáljuk, látható, hogy az év eleje óta folyamatosan nőtt azok aránya, akik túl enyhének, megengedőnek érzik a jelenlegi törvényi és jogi kereteket – teszik hozzá.

Nem kérnek a szírekből

Az illegális bevándorlással kapcsolatos attitűdöket illetően a kutatás rámutatott, hogy

a lakosság 83 százaléka szerint nem elfogadható, hogy emberek illegálisan lépve át a határt, papírok nélkül haladjanak át egy ország területén.

Századvég: A magyarok többsége nem kér az uniós ötletekből Forrás: MTI/Mohai Balázs

A válaszadók 72 százaléka az uniós politikusok által megfogalmazott azon állítással sem ért egyet, amely szerint az európai uniós országoknak konkrét felső korlát nélkül be kellene fogadniuk a Szíriából érkező háborús migránsokat. Négyből mindössze egy megkérdezett, vagyis 24 százalék támogatja ezt a megközelítést.