Európa és a magyar életforma védelmét várja Orbán

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 14. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezett próbaidős rendőrök ünnepélyes eskütételén a fővárosi Hősök terén 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Európa mellett Magyarország határainak és a magyar életformának a védelmét is elvárja Orbán Viktor a most esküt tett és a szerb határhoz vezényelt próbaidős rendőröktől. A miniszterelnök a Hősök terén azt is mondta a mintegy 900 rendészeti szakközépiskolásnak, hogy mivel az egyenruha alatt szív is van, nemcsak izom, legyenek emberségesek.
Vágólapra másolva!

„Kizökkent a világ a megszokott kerékvágásból, a történelem ránk rúgta az ajtót, és megértettük, hogy a rend és a biztonság nem magától értetődő adomány” - mondta a miniszterelnök a Hősök terén, miután a magyar-szerb határra vezényelt 863 próbaidős rendőr esküt tett.

Rendkívüli idők ezek

„A délszláv háború óta nem álltunk szemben ilyen kihívással: annyi ember érkezett Magyarországra rövid idő alatt, mint Szeged teljes lakossága” - mondta Orbán Viktor.

A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezett próbaidősök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szavai szerint ez a helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, ezért is történt, hogy olyan rendészeti szakközépiskolások tettek most esküt, akik még nem fejezték be az iskolát.

- ilyenkor felértékelődik a rendőrök szerepe Orbán szerint.

Az életformát védik

Meg kell védeni Magyarországot és Európát, és a magyar életformát is - állapította meg Orbán. „Jogunk van hozzá, hogy meghatározzuk, ki jöhet be az országba, és ki nem” - tette hozzá.

Orbán Viktor Európa és a magyar életforma védelmét várja el Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az esküt tett próbaidős rendőröket - akik közt több nőt is lehetett látni - arra figyelmeztette, hogy „becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval fognak találkozni”.

Szív az egyenruha alatt

„Az egyenruha alatt szív is van, nemcsak izom, legyenek emberségesek” - hívta fel az avatottak figyelmét a kormányfő, aki még beszéde elején megköszönte a fiatalok szüleinek, hogy „ilyen derék fiatalokat adtak a hazának”.

Emberséget kért a kormányfő, hiszen "szív is van az egyenruha alatt, nemcsak izom" Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az avatottak egyébként mindannyian rögtön őrmesteri rangot kaptak - derült ki az eskü szövegéből. Az esküben szerepelt az is: szolgálati kötelezettségeiket akár életük kockáztatásával is teljesítik. Orbán kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a rendőrök példásan helytálltak.

Új időszámítás kezdődik

A most esküt tettek feladata a keddtől életbe lépő új jogszabályi rendelkezések betartatása lesz. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy

szeptember 15-től már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számít az illegális határátlépés.

Éppúgy, mint a határzár megrongálása vagy az építési munka akadályozása.

Épül a határzár: a kerítés alatt átbújni keddtől bűncselekménynek számít Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Miközben Orbán Viktor a Hősök terén mondott beszédet, Röszkénél folyamatosan érkeztek a menekültek Magyarország területére. Leginkább a vasúti sínek mentén jönnek, ahol nem épült kerítés, de mint arról az Origo beszámolt, az áthaladás akadályozására kaput építenek a sínekre.

Helikopter, kutya, ló

A Határrendészeti Igazgatóságon belül a határvadászegységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.