Októberre elkészül a Nyugati tér felújítása

Nyugati tér terezvaros.hu Dobi Ágnes
Nyugati tér
Vágólapra másolva!
Október elején átadják a felújított Nyugati teret a fővárosban. Több lesz a fa, keskenyebb lesz az aluljáróba vezető lépcsősor, és még a forgóóra is megmarad. A teret kettévágó felüljáró azonban még vélhetően évtizedekig ott lesz.
Vágólapra másolva!

Szeptember 12-én már tulajdonképpen végeztek a Nyugati tér felújításával, de a teret csak október elején adják majd át – tudta meg az Origo. A műszaki átadás szeptember 23-án lesz, ha ekkor felmerül valamilyen hiba, akkor azt még kijavítja a kivitelező, majd a hónap végén levonul a területről.

A főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjának felújításából sokáig csak annyit érzékelhettek a budapestiek, hogy tavaly novemberben lebontották a lépcsőn található bódékat. Aztán sokáig semmi nem látszott, hogy történne.

Ilyen lesz a felújított Nyugati tér Forrás: terezvaros.hu

Mint megtudtuk, azért kellett a bódékat elsőként eltüntetni, hogy a területet azonnal át lehessen majd adni a kivitelezőnek.

A felújítási tervek ugyanis ekkor már megvoltak. Bár korábban több, a jelenleginél jóval nagyobb ívű rekonstrukciós terv is született, a mostani koncepció tavaly nyárra lett kész – ezt a Skála Metró áruház vezetősége rendelte meg a Város-Teampannon stúdiótól.

Pénzt kellett találni

Ez annyira megtetszett a terézvárosi önkormányzat vezetésének, hogy ezzel a tervvel pályázott a Fővárosi Önkormányzat TérKöz nevű kiírásán. A kerület reményei szerint az összesen 580 millió forintos beruházás 80 százalékát finanszírozta volna a fővárosi önkormányzat.

Tavaly év végén meg is született a döntés, azonban

a főváros csak 295 millió forintot szánt a rekonstrukcióra.

"Két lehetőségünk volt: vagy visszavágjuk a tervet, vagy megpróbálunk újabb forrásokat keresni, hogy az eredeti koncepciót valósíthassuk meg" – mondta az Origónak Papp László, Terézváros alpolgármestere.

Végül a teljes költségvetést lefaragták 509 millió forintra,

a kerület további 180 millió forintot rakott bele a projektbe, és a Skála Metró áruház is beszállt a finanszírozásba.

Keskenyebb lesz a lépcső Forrás: terezvaros.hu

A kerületi önkormányzat tavaly december közepén írta ki a közbeszerzést, melyet a Colas Alterra nyert meg áprilisban. A felújítás május közepén kezdődött, a gyalogosok elől lezárták a teret és az aluljáró egy részét is. Később a 9-es busz megállója is átkerült a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalára, és az útvonala is módosult Kőbánya felé.

Ilyen lesz a tér

Mostanra azonban már látható, hogyan fog kinézni a felújítás után a Skála előtti terület.

  • A legfontosabb változás, hogy a korábban lényegében az egész teret uraló lépcsősor keskenyebb lesz.
  • A járólépcső mellett kialakítanak egy kiülős lépcsősort is.
  • Több lesz a zöldfelület és a fa is, bár ezeket majd csak október végén fogják telepíteni.
  • A tér Skála felőli oldalán egy zöld sávot alakítanak ki, a tervek szerint itt később egy zebra is lesz a Bajcsy-Zsilinszky úton.
  • Az is kiderült, hogy a tér egyik ikonikus elemének számító forgóóra megmarad.
Új lépcsősor, több fa, nagyobb tér Forrás: terezvaros.hu

Azonban nem csak a forgóóra marad meg. A tér másik ikonikus, de sokkal kevésbé szerethető eleméhez, a felüljáróhoz sem nyúlnak.

Még marad a felüljáró

Az 1980-ban épült műtárgy sokak szerint ma már korszerűtlen koncepciót valósít meg: hiba a belvárosban felüljáróval gyorsítani a közúti forgalmat, pláne Budapest kellős közepe felé. Ráadásul ha vissza akarjuk építeni a villamost a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között, útban van.

A felüljáró kiváltása persze sokkal bonyolultabb és költségesebb beruházás lenne, mint a mostani, hiszen ehhez meg kéne oldani, hogyan vezessék át a Bajcsy-Zsilinszky és Váci út forgalmát a körúton. Ráadásul a felüljárót 2012-ben újította fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), így várhatóan még évtizedekig ez a felüljáró fogja kettévágni a teret.