Hitler főépítészének a lánya is menekülteket fogadott be

Hilde Scramm, Albert Speer, Adolf Hitler, menekültek
Vágólapra másolva!
Albert Speer, Hitler főépítésze, a fajgyűlölő náci rendszer kiszolgálója volt. Lánya, Hilde Schramm egész életében küzdött a rasszizmus és a kirekesztés ellen. Nyolc hónappal ezelőtt Szíriából érkezett menekülteket is befogadott lakásába.
Vágólapra másolva!

"Egyszerű volt meghozni ezt a döntést. Volt itt hely rajtam kívül több ember számára is, akikkel beszéltem, azok pedig egyetértettek velem" – mondta a BBC riporterének Hilde Schramm, Hitler egykori főépítészének és fegyverkezési miniszterének lánya arról, hogyan fogadott be két Szíriából érkező menekültet a lakásába.

A 79 éves asszonynál nyolc hónapja lakik két fiatal férfi, Nizar és Ahmad.

"Eleinte féltem attól, hogy túl sok mindent kell majd megszervezni, az egész akkora teher lesz, hogy végül kénytelen leszek feladni" – mondta Albert Speer lánya. Aggódása feleslegesnek bizonyult: "egyáltalán nem adódott semmiféle probléma, ez lenyűgöző" – fogalmazott a riportban.

Jobb, mint a menekülttábor

Elmondta, hogy a férfiak kérés nélkül besegítenek a házimunkában, Ahmad pedig főz saját magára és menekülttársára, de mindig megkínálják őt is. "Mire az ő ételük elkészül, én már általában túl vagyok a vacsorán, de Ahmad főztjének annyira jó illata van, hogy nem tudok ellenállni, eszem belőle. Ez elég gyakran előfordul" – említette meg Schramm. Azt is elmondta, hogy vigyázni kell, nehogy a férfiak úgy érezzék, a házimunka frontján visszaél a jelenlétükkel. "Sokszor felnevetünk, én ilyenkor azt mondom nekik, hogy eleinte úgy tűnt, majd én segítek nektek, aztán most ti segítetek nekem" – tette hozzá.

Hilde Schramm, Hitler főépítészének, Albert Speernek a lánya menekülteket fogadott be Forrás: Wikimedia Commons/SpreeTom (2012)

A férfiak is jól érzik magukat az egykori náci főépítész lányánál. "A menekülttáborban nincs mit csinálni. Egész nap ülnek és várakoznak az emberek. Nem tanultunk németül, nem volt internet. Rossz volt. Itt minden más, rendszeresen fel tudom hívni a családomat, és igen, főzni is tudok" - mondta Ahmad. Nizar, a másik Szíriából érkezett menekült épp németül tanul, vizsgázni is volt már.

Ahmad fogorvosnak tanult Damaszkuszban, Nizar általános orvosnak.

Nizar azt is elmesélte, hogy a polgárháború előtt soha nem akart Németországba jönni, amikor viszont a harcok miatt már veszélyben érezte életét, erre indult.

Azt hallotta ugyanis, hogy Németországban tárt karokkal várják az orvosokat. Megérkezésekor szembesült azzal, hogy ez nem így van, még kórházi takarítóként sem dolgozhat. Vissza kell ülnie az iskolapadba, németül kell tanulnia, és el kell ismertetnie a diplomáit Németországban is.

Nizar két lánytestvére nemrég érkezett meg az országba, ők jelenleg menekülttáborokban várják, hogy menedékjogot kapjanak.

Náciellenes politika

Hilde Schramm régóta foglalkozik politikával, a német zöldek parlamenti képviselője is volt korábban. Mindössze kilenc éves volt, amikor véget ért a háború, felnőtt fejjel viszont olyan mozgalmakhoz csatlakozott, amelyek Németország náci, fajgyűlölő múltjának feldolgozásában segítettek.

Édesapja, Albert Speer 1981-ben halt meg, a New York Times akkori nekrológja megemlíti róla, hogy Hitler fegyverkezési minisztereként fontos szerepe volt a náci háborús gépezet fenntartásában, akár kényszermunka árán is. Azt is leírják ugyanakkor, hogy Speer volt az egyetlen háborús bűnös, aki a nürnbergi perben elismerte bűnösségét. Húszéves börtönbüntetést kapott, amit kedvezmény nélkül le is ült.