Előzetesben a volt monoki polgármester és családja

Százmilliókhoz jutnak az országos listát állító kispártok
Monok, 2010. február 5. Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt országos elnöke segít Szoboszlai Barnának, a párt miniszterelnök-jelöltjének, országos listavezetőjének, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12-es egyéni választókerülete országgyűlési képviselőjelöltjének kinyitni a maga készítette savanyú uborkát Monokon a művelődési házban rendezett sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a jelöltet. A kesznyéteni férfi korábban kertjét árammal védte a lopások miatt, s ennek következtében egy tolvajt 2008. július 1-jére virradóra halálos áramütés ért. Az idős embert több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az élettársát és annak fiát, mert azzal gyanúsítják őket, hogy több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében.
Vágólapra másolva!

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az Összefogás Párt elnökét, valamint az élettársát és annak fiát – erősítette meg az Origo kérdésére a volt politikus ügyvédje, Futó Barnabás.

Ügyintézésben segítettek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség – neveket nem említő – közleménye szerint az ügyész indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit és élettársát, valamint az élettárs fiát, akik 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni nekik a magyar állampolgárságot.

Szepessy Zsolt (balra), az Összefogás Párt elnöke előzetesbe került Forrás: MTI/Vajda János

A gyanú szerint Szepessy 2013-ban megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segít a honosítás révén állampolgárságot szerezni olyan ukránoknak, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

200 milliót szedtek össze

Az "ügyintézésért" fejenként mintegy 1000 eurót kért. Szepessy élettársa és annak fia a pénz és az okiratok átvételében segített. Az ügyészség szerint

2013 végéig a társaság mintegy 600 ukrán személy honosítását "vállalta", és 200 millió forint körüli összeget szereztek meg.

A három gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett befolyással való üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki.

Szepessy most is aktív

Szepessy Zsolt 2006–2010 között volt Monok polgármestere, majd a tavalyi parlamenti választáson az Összefogás Párt színeiben indult, de nem jutott be a parlamentbe. Ám azóta is aktív volt a közéletben. Legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor a vasárnapi boltzár ügyében nyújtott be több – egymásnak ellentmondó – népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Idén júniusban azzal is a hírekbe került, hogy

a menekültekről, a szociális kártyáról és többek között a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról kezdeményezett népszavazásokat.

A pártelnök többek között arról akart referendumot, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be menekülteket?"