Elbírhatja Európa a menekülteket

bemászik az ablakon illegális bevándorlás illegális bevándorló KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ menekült SZEMÉLY tömeg vonat
Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók az egyik szerelvény ablakán át próbálnak meg feljutni egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán. A bevándorlók Macedónián és Szerbián keresztül akarnak Magyarországra jutni
Vágólapra másolva!
Mi lesz Európával, ha tényleg befogadja a több százezernyi menekültet? Sokan muszlim többségű kontinenst, egyre gyakrabban előforduló terrorcselekményeket és kulturális feszültségeket vizionálnak. Az Origónak nyilatkozó szakértők szerint Németországnak nem lesz könnyű megemészteni a bevándorlók tömegét, de nem törvényszerű, hogy mindennapossá váljanak a konfliktusok. A gazdaság helyzete kulcsfontosságú lesz, mert csak prosperáló környezetben lehet elkerülni, hogy a bevándorlók második és harmadik generációja reménytelen helyzetben találja magát.
Vágólapra másolva!

„Kisebb megszakításokkal huszonöt éve élek Budapesten, és soha semmilyen konfliktusom nem volt a helyiekkel. Sőt, a feleségem is magyar volt”– meséli Alatrach Ahmad szíriai vállalkozó, aki jelenleg teherautók eladásával foglalkozik. A Keleti pályaudvaron mindennap megfordul, tolmácsként segíti a menekültek irányítását. Ő maga muszlim hívő, mégis, amikor arról kérdezem, hogy a felesége mit szólt a fejkendőhöz, burkához, a kulturális különbségekhez, csak nevet.

Ahmad példája is mutatja, hogy egy idegen országban, teljesen más kulturális hagyományokkal is beilleszkedhet valaki, mégis a legtöbben aggódva figyelik a bevándorlók tömegét. A menekültek befogadása elleni érvek szinte minden országban ugyanazok, és egyformán ellentmondásosak: nem dolgoznak, elveszik a munkát mások elől, sérül a szociális rendszer fenntarthatósága, a zárt közösségek nem ismerik el a liberális demokrácia vívmányait. Az iszlám terrorizmus megjelenésével mindez kiegészül a politikusok által gyakran hangoztatott biztonságpolitikai kockázattal is. Ezek az üzenetek pedig, úgy tűnik, egyre hatásosabbak Európában,

a szélsőséges pártok erősödni látszanak, egyre szalonképesebb a bevándorlóellenes retorika.

A róka és a gólya: a jó szándék néha kevés

Ahmad viszont saját példájából kiindulva nem aggódik. Szerinte a mostaninál nem lesz nagyobb feszültség Németországban, mert a menekülteket nem éri majd kulturális sokk. Szíria ugyanis nem egy elzárt világ, az internet és a mobiltelefonok, valamint a turisták révén már mindent láttak, amivel most napi szinten találkoznak majd – mondta.

Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók az egyik szerelvény ablakán át próbálnak meg feljutni egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gyevgyelija vasútállomásán Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Kevésbé optimista viszont Csepeli György szociálpszichológus, aki szerint Németország nem emészti meg könnyen a mostani áradatot, miután viszonylag rövid idő alatt nagyszámú migráns érkezik.

Sok függ azonban attól, hogy a menekültek beilleszkedése mennyire lesz szigetszerű.

Ha a bevándorlók jellemzően egy-két munkatípusban helyezkednek el, például többnyire kertészek lesznek, akkor sokkal könnyebben ragadnak rájuk a sztereotípiák. Ezek az előítéletek pedig nagyban akadályozzák az integrálódásukat. Ha viszont egyenletesen oszlanak el a társadalomban, akkor sikeres lehet a beilleszkedés – fogalmazott.

Csepeli György szerint a konfliktusok leginkább vallási és kulturális dimenzióban jelentkezhetnek. "Az óráimon mindig levetítem a róka és a gólya történetét. A két állat vendégül látja egymást, ám a róka a hosszú pohárból nem tud enni, míg a gólya a lapos tányérból, majd végül megsértődnek egymásra. Ezen a történeten keresztül lehet a legkönnyebben megérteni, hogy a kulturális különbségek – szexuális, öltözködési, étkezési szokások – még a legjobb szándék mellett is feszültséget generálnak.

Bevándorlók Bécsben Forrás: AFP/Dieter Nagl

A szociológiai kutatások azt mutatják, hogy legalább 10-15 százaléknyi kisebbség esetében már érezhetők ezek a konfliktusok. Ez azonban nem törvényszerű – mutatott rá Csepeli György, aki szerint pozitív példák is léteznek.

Berlinben például hatalmas számú bevándorlót tudtak befogadni,

amiben nagy segítséget jelentettek a javuló gazdasági körülmények. A migránsok tehát nem a már ott lakó emberektől vették el a munkát, hanem jutott nekik is bőven. Ennek megfelelően az elkövetkező évek gazdasági helyzete nagyban befolyásolja majd, hogy az együttélés hogyan működik a befogadó államokban. Magyarországon például egy zsugorodó tortát kellene még több részre osztani, egy hasonló nagyságú migrációs hullám nálunk robbanást okozna – tette hozzá.

A sokadik generáció érezheti magát elveszettnek

Gálik Zoltán külpolitikai szakértő szerint a politika hajlamos eltúlozni a bevándorlásból eredő konfliktusokat. „Akik például lustasággal vádolják a bevándorlókat, kevésbé hangoztatják azt a statisztikai adatot, miszerint Nagy-Britanniában kisebb a munkanélküliség a bevándorlók körében, mint az őshonos állampolgárok között. Ezáltal adót is fizetnek, azaz hozzájárulnak a szociális rendszerhez is, nem pedig megbontják azt" – fogalmazott. Úgy vélte, a bevándorlásból eredő problémák kezelhetők, a nyugati országoknál például nem jelent meg a tömeges munkanélküliség, és a termelékenység is szinten maradt.

"Köszönjük, Németország" Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Gálik Zoltán szerint általában nem is az első hullám, amelyik kiábrándul a nyugati rendszerből, hanem az ő leszármazottaik. A párizsi lázadások idején például másod- és harmadgenerációs bevándorlók voltak a legaktívabbak, olyanok, akik a kapitalista rendszer vesztesei voltak. Csepeli György szerint is a leszármazottaknál jelentkezhetnek majd a konfliktusok, ők ugyanis gyakran fiktív identitástudatot vesznek fel, miután nem találják a helyüket az otthoni szokások és a külvilág által diktált elvárások között. Ha mindez gazdasági elégedetlenséggel is párosul, akkor még nagyobbak lehetnek az ütközések.

Európa a végét járja?

Sokan a tömeges vándorlás láttán amiatt is aggódnak, hogy Európa elveszik, és néhány generáció múlva többségbe kerülnek a muszlim vallásúak.

– véli Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, aki szerint a Nagy-Britanniában és Franciaországban lévő 10 százalék körüli muszlim kisebbség belátható időn belül biztosan nem kerül majd többségbe. Úgy vélte, a multikulturalizmus sem bukott meg teljesen, a kérdés inkább az, hogy milyen modellt kell majd követni.

A fiatalok könnyebb helyzetben vannak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Franciaországban például a köztársaság eszméjét próbálják a bevándorlókkal elfogadtatni, ami inkább asszimilációs törekvés, mintsem integrációs. Emlékezetes például a burka- és a kendőtörvény, az utcán való imádkozás tilalma, ezek mind azt sulykolták a muszlim közösségbe, hogy szét kell választani a világi és az egyházi életet. A muszlimok viszont – a rossz gazdasági körülmények között – ezt úgy értelmezhették, hogy

csak kötelességeket kapnak, jogokat viszont nem.

Más modellek ugyanakkor ennél eredményesebbek lehetnek. Merkel gyakran idézett szavait –miszerint a multikulturalizmus megbukott – például gyakran félreértelmezik. A német kancellár ugyanis nem a multikulturalizmus bukásáról, hanem a multikulturalizmus német modelljének bukásáról beszélt. Az együttélés lehetőségéről tehát továbbra sem mondtak le.