Ne mondjon le a bécsi kiruccanásról!

Illegális bevándorlás - Lezárták az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalát
Hegyeshalom, 2015. szeptember 11. Torlódás az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán 2015. szeptember 11-én Hegyeshalom közelében. Biztonsági okokból lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, mert illegális bevándorlók nagyobb csoportja indult útnak a A4-es autópályán. MTI Fotó: Filep István
Vágólapra másolva!
Kiruccanna a hétvégén Bécsbe, de aggódik az útlezárások, törölt vonatjáratok miatt? Nem lemondania a hétvégi sétáról a schönbrunni kastély parkjában. Az Origo összegyűjtötte, hol érdemes átlépni az osztrák határon.
Vágólapra másolva!

A menekültválság miatt a máskor közeli osztrák főváros is elérhetetlennek tűnik: az osztrák vasút törölte Budapest és Bécs közötti járatait, pénteken pedig Hegyeshalom után az A4-es autópályát is lezárták, miután több ezer bevándorló indult el gyalog az úttesten Bécs felé.

Mindenki a magáét

Jelenleg Hegyeshalomnál a legrosszabb a közlekedési helyzet: a MÁV belföldi járatai idáig közlekednek, az osztrák ÖBB vasúti társaság viszont csak saját területén gondoskodik a vonatok pótlásáról.

Bár lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Hegyeshalom után, más utakon is eljuthatunk Bécsbe Forrás: MTI/Filep István

A határmenti Nickelsdorf és az attól nyolc kilométerre található Zurndorf között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Gyalog belépni Ausztriába

Marad tehát egy közel négy kilométeres szakasz Hegyeshalom és Nickelsdorf között, ahol

az utat a turistáknak a menekültekhez hasonlóan gyalog kell megtenniük – már ha vállalkoznak rá.

Menekültek a nickelsdorfi vasútállomáson. Innen pótlóbuszok járnak a közeli Zurndorfig, ahonnan ismét közlekedik a bécsi vonat Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Csak a vasutas kollégáknak tudunk buszpótlást biztosítani a kérdéses szakaszon, ahhoz nincs jogunk, hogy a belföldi vonatainkat átküldjük a határon- magyarázta az Origónak Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője.

Átszállhat Pozsonyban is

Többszöri átszállással ugyanakkor így vonattal is el lehet jutni Bécsig: Sopronból napközben kétóránként, este ritkábban jár közvetlen vonat az osztrák fővárosba. A MÁV nemzetközi járataival pedig gond nélkül eljuthat Pozsonyba is, ahonnan napközben minden órában indul a bécsi vonat.

Hegyeshalomhoz képest hatalmas kerülő, de a MÁV naponta egyszer közvetlen járatot indít Grazba - a Rába Intercity 16:10-kor indul a Keleti pályaudvarról, és este tíz óra előtt érkezik meg a célállomásra, innen pedig szabad az út Bécs felé.

Az útvonalat inkább csak akkor válasszuk, ha több napos ausztriai kirándulást, városnézést tervezünk.

Autóval szabad az út

Autóval ennél több választási lehetőségünk van: bár az M1-es autópálya Hegyeshalom előtti szakasza jelenleg nem használható, Sopron, Kópháza és Fertőd és Jánossomorja felől is zavartalan a határmenti közlekedés, ahonnan az osztrák 16-os út és A3-as autópálya vezet tovább a fővároshoz.

A magyar rendőrség javasolja a szlovákai kerülőt is: aki erre indul, az a a 13-as főúton haladhat Komárom felé, vagy az M15-ös autóút vonalán, Rajka mellett léphet át a határon – ezután a szlovák D2-es, majd az osztrák A6-os autópályán mehet Bécs irányába.

Itt már nem kell fennakadásra számítani: mint az osztrák közlekedésfelügyelettől megtudtuk,

a helyi autópályák az A4-es kivételével jól járhatóak.

Napi három repülő

Zavartalanul közlekednek a Budapest és Bécs közötti repülőjáratok is: a Liszt Ferenc reptérről naponta három gép indul Bécsbe, a jegyvásárlás pedig zavartalan - derül ki a Budapest Airport weboldaláról. A bécsi kirándulást tehát ezen a hétvégén sem kell elhalasztani, még ha kicsit tovább is tart majd.