Tovább erősödött a Fidesz

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezlete megnyitóján Budapesten 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szeptemberre magukra találtak a kormánypártok - állapította meg a Századvég friss elemzésében, ami szerint az év első felében jellemző bizonytalanság után június óta növekszik a Fidesz-KDNP támogatottsága. A felmérés szerint az MSZP csökkenése megállt, a Jobbik gyengült.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP a teljes népesség körében szeptember elején 31 százalékon állt, a júniusban megfigyelt növekedés tehát folytatódott - derült ki a Századvég most publikált közvélemény-kutatásából.

A Jobbik támogatottsága ebben a körben - és a biztos szavazók között is - csökkent, jelenleg 15 százalék.

Erősödött a miniszterelnök hátországa Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MSZP pozíciója a teljes lakosság körében változatlan: 8 százalék támogatja őket. A DK-ra a lakosság 6, az Együttre pedig továbbra is 2 százaléka szavazna. Az LMP 5 százalékon áll.

A biztos szavazók biztosabbak

A biztos szavazók körében a kormánypártok támogatottsága már 41 százalékos.

Második helyen itt is a Jobbik áll, 26 százalékkal, de már csökkenő trendben.

Az MSZP támogatottságának csökkenése megállt a biztos szavazók körében, sőt 15-ről 16 százalékra javított.

Az LMP ebben az összevetésben is 5 százalékon áll. A DK helyzete változatlanul 8 százalék. Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt, mindössze 2 százalékon áll.

A menekülteket befogadó Gyurcsány Ferenc pártjára a biztos szavazók 8 százaléka voksolna Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Századvég felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a felnőtt népesség negyede a kormány
távozását szeretné - igaz, a maradását a ciklus végéig a lakosság 71 százaléka.