Orbán Viktor miatt kilép a Fideszből Ács roma polgármestere

Lakatos Béla ácsi Polgármester
Lakatos Béla ácsi Polgármester
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a cigányságot nem a magyar társadalom részeként kezeli, ráadásul a szélsőséges gondolkodás terjedése a kormányzati propaganda hibája - ezzel indokolja kilépését a Fideszből Ács roma származású polgármestere.
Vágólapra másolva!

"A menekültügy mostanra megmutatta, hogy a miniszterelnök a cigányságot nem is a magyar társadalom részeként kezeli, hanem egy idegen testként, aki együtt él a magyarsággal és a problémáját meg kell oldani" - indokolta a Kisalföldnek adott interjújában Lakatos Béla, Ács roma származású polgármestere, hogy miért lép ki a Fideszből.

Lakatos Béla ácsi polgármester Fotó: Bielik István - Origo

A polgármester Orbán Viktor mondataira utalt, amelyeket a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten mondott. „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik, valahol, valamikor eldöntötték. Ezt mi megörököltük, ez a mi helyzetünk. Ez egy adottság. Ezt senki nem kifogásolhatja, se így, se úgy. Nekünk kell ezzel együtt élnünk. De mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel. Sőt, amikor az a roma kisebbség egy része Kanada felé megy, akkor inkább azt akarjuk világossá tenni, hogy szeretnénk, ha maradnának, és rendeznénk a velük való együttélés nagy kérdéseit, hogy maradhassanak" - fogalmazott a miniszterelnök.

Ács polgármestere szerint ez a hasonlat megdöbbentő.

Lakatos Béla azt is mondta: szomorú, amiatt, hogy egy magyar miniszterelnök így látja ezt a kérdést egy olyan néppel kapcsolatban, amely több száz éve itt él, és integrációra vár.

A polgármester keményen ostorozta a kormány kommunikációját is:

Lakatos Béla azt üzente Orbán Viktornak, hogy nagyon rossz tanácsadói vannak romaügyben, akik nem ismerik a cigány társadalmat. Már korábban is gondolkodott azon, hogy megszünteti Fidesz-tagságát. Végül a város érdekében maradt a pártban - mondta még januárban az Origónak adott interjújában Ács polgármestere.

Visszhangok

Az újságokban egyelőre nagyobb a visszhangja a kilépésemnek, mint a Fideszben – mondta az Origónak csütörtökön Lakatos Béla. A Fidesz helyi szervezete továbbra is támogatja a polgármestert, de a megyei vezetők megüzenték neki, hogy a „jelenlegi helyzetre tekintettel" nem vesznek részt pénteken a városnapokon, és nem mondanak beszédet a II. világháború áldozatai előtt tisztelgő szobor avatásán. Lakatos Béla szerint közvetlen környezete mellette áll. Úgy érzi,

Ácson fontosabbak az emberi kapcsolatok, mint a pártviszonyok.

Attól sem tart, hogy a következő ülésen a fideszes többségű képviselőtestület a kilépése miatt ellene szavazna.

Ígéretekre nem mond le

A polgármester hajlandó függetlenként megmérettetni magát egy előrehozott választáson, de csak akkor, ha Ács is megkapja azokat a támogatásokat, ami 7000 lakosú településként járna neki. „Ígéretekre nem mondok le, az ígéretekkel már tele a padlás. Nem akarom, hogy a személyem miatt érje hátrány a várost, de egy párt mögé sem akarok bújni, csak azért, hogy megkapjuk azt, amit a környező, sokkal kisebb települések már megkaptak. Szakmai kritikákat fogalmaztam meg eddig is, ezután is ezt fogom tenni" – mondta az Origónak Lakatos Béla.