Pár napig még marad az ősz

Vágólapra másolva!
Felhős éggel, esővel, széllel, hűvössel.
Vágólapra másolva!

Szeptember 11-e, péntek estig országszerte túlnyomóan borult idő lesz többfelé esővel, jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken a nap nagy részében erősen felhős vagy borult idő várható, csak késő délután a Nyugat-Dunántúlon szakadozik a felhőzet.

Pénteken délutántól csökken a csapadék területi kiterjedése.

A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül, csütörtökön néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 20 fok között alakul.

Európa esős

Izlandtól nyugatra, valamint Európa északkeleti része fölött ciklon örvénylik, emiatt a felsorolt tájakon felhős, esős az idő. Szintén ciklon található Dél-Olaszország fölött, ezért ott gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul. Olaszország déli vidékeiről és Szicíliából özönvízszerű esőzésről is érkezett jelentés. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget feletti középponttal hatalmas anticiklon helyezkedik el. Területén változóan felhős az ég, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de hajnalban több helyen párássá válik a levegő, foltokban köd képződik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén 11 és 20 fok között változik, de délen még folytatódik a nyárias idő, ott a délutáni órákra még 24, 30 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását melegfront és ennek felhőzete határozza meg.