Családonként 1000 euróért fuvarozzák a menekülteket

menekültek migránsok
Röszke, 2015. szeptember 3. Rendőrök vizsgálják át egy magyar embercsempész autóját az M5-ös autópálya röszkei pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Szerb embercsempészek irányítják az autókat, amikkel Röszkéről Budapestre szállítják a határon átlépett menekülteket. Óránként akár 60 embert is útnak indítanak a főváros felé.
Vágólapra másolva!

Öt ember Budapestre szállításáért 1000 eurót kér az a szerb embercsempész, akivel a Blikk munkatársa került kapcsolatba. A 40-es éveiben járó férfi autókat szervez a menekülteknek az M5-ös autópálya melletti benzinkút parkolójában. A közvetítésért 200 eurót tesz zsebre, a többit az az autós kapja, aki ténylegesen vezeti a Budapestre tartó, hamis külföldi rendszámú autót. Ha az autós lebukik, ellene indítanak eljárást embercsempészetért.

A vasúti síneken szabad az átjárás Szerbia és Magyarország között Fotó: Polyák Attila - Origo

Óránként 12 ezer euró

Az embercsempészek kioktattak néhány szír menekültet, hogy a határon átérve hogyan kerülhetik el a gyűjtőpontot, és juthatnak el az autópálya parkolójába. Ők visszamentek szerb területre, és az ott várakozókat az embercsempészek felé navigálták. Az érdeklődés hatalmas, óránként akár 12 autót is útnak indítanak. 60 emberrel számolva ez 12 ezer eurós forgalmat, a helyi szervezőnek 2400 eurós bevételt jelent. A Blikk munkatársa értesítette a rendőrséget, hogy mi történik a benzinkútnál.

Már nem taxiznak

Nyár elején még rendszeresen taxiba szálltak a menekültek Szegeden, hogy 6-700 euróért Budapestre vitessék magukat, a rendőri ellenőrzések hatására azonban már egyre kevesebb taxis vállalja a kockázatot, a menekültek pedig ma már el sem nagyon jutnak Szegedig, közvetlenül a határnál akarnak kocsiba ülni.

Könnyű pénz, nagy kockázat

A könnyen megkereshető százezrek vonzzák a vállalkozó kedvű sofőröket. Ahogy ők nem válogatnak az elszállítandó menekültek között, úgy a menekültek sem nézik, hogy kinek az autójába szállnak be. A delmagyar.hu beszámolója szerint fejenként 450 euróért vitt volna Ausztriába egy szír családot az a 30 éves osztrák férfi, aki Tatabányánál hajtott szalagkorlátnak az autójával. Pozitív lett a drogtesztje. Az embercsempészetbe több náció is bekapcsolódott. A szegedma.hu úgy értesült, hogy Mórahalmon például rendszeresen jelennek meg a szerbek mellett olasz, német, holland és angol rendszámú autók is.

Nem tétlenkedik a bíróság

A bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az elfogott embercsempészek ügyét. Egy macedón férfit például négy év börtönre ítéltek, amiért tíz szíriai határsértőt akart Németországba vinni Mórahalom közeléből.

Másodlagos, hogy a forgalmi szerint hány személyes egy autó Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Információk a Facebookon

A menekültek sokszor a közösségi oldalon keresztül tartják a kapcsolatot egymással, és gyűjtik össze a határ átlépéséhez és a további boldoguláshoz szükséges információkat. A sikerrel Nyugat-Európába jutott menekültek tájékoztatják Facebookon keresztül még úton lévő társaikat, hogy hol, merre kell menniük, kit kell keresni a továbbutazáshoz, milyen költségekkel kell számolni. Aki rosszul tájékozódik, úgy járhat, mint az a szerb embercsempész, amelyik néhány napja Ausztriába akart menekülteket vinni, de eltévedt, és a röszkei határon fogták el.

Honnét van pénzük?

Sokan hazájukban, helyi uzsorásoktól szereztek pénzt az utazáshoz, a menekültkölcsönért cserébe az otthon maradt családtagok szolgálnak zálogul. Aki átjut Európába, az ottani munkabéréből, rosszabb esetben a segélyből törleszt.