Orbánék népszavazást is kezdeményezhetnek

Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezlete megnyitóján Budapesten 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem a tranzitzónákban fognak ítélkezni a bírók a magyar-szerb határon a menedékkérelmekről, hanem Szegeden - tudta meg az Origo. A kormányzat továbbra is elutasítja a kvótarendszert, és abban bízik, hogy szeptember 15-e utáni hetekben érdemben fog csökkeni a déli határra nehezedő migrációs nyomás.
Vágólapra másolva!

Az Origo kormányzati körökből úgy értesült, hogy a korábbi tervekkel szemben biztosan lesznek tranzitzónák a szerb-magyar határon.

Ez szerdán dőlt el, mivel egyes minisztériumok szerint a tranzitzónák felállítása rossz lépés lett volna.

Úgy érveltek, hogy ez precedenst teremtett volna az Európai Unió számára, hogy Magyarországon is létre lehetne hozni úgynevezett hot-spotokat a menekültek elhelyezésére.

Lesznek tranzitzónák a határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Így reagálhatunk a kényszerítésre

Portálunk úgy értesült, hogy a magyar kormány a következő hetekben-hónapokban élesen ellenezni fogja, és miden jogi lehetőséget kihasznál arra, hogy az európai szervezetek ne tudják az országra kényszeríteni a hot-spotok felállítását.

A hot-spotok egyébként több tízezres nyílt menekültállomások lennének,

így abból bárki bármikor szabadon elmehetne. A kormányzati álláspont szerint jelenleg nincsenek meg a magyarországi feltételek arra, hogy ilyet működtetni tudnánk.

Kormányzati illetékesek nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy akár a kvótarendszerről, akár a hot-spotokról népszavazást írjanak ki, ha az unió ezeknek a bevezetését Magyarországra kényszerítené. Orbánék bíznak abban, hogy a kötelező kvótarendszer bevezetését a nyár eleji helyzethez hasonlóan meg lehet akadályozni, és érvényben maradna az önkéntes befogadás rendszere.

A kormány a jelenlegi formájában nem fog belemenni a kvótarendszerbe Fotó: Polyák Attila - Origo

Máshol ítélkeznek a bírók

Magyarország továbbra is be akarja tartani a schengeni és a genfi egyezményeket, de ez egyáltalán nem lesz könnyű a következő hetekben. A kormányzat éppen emiatt kezdeményezte a mostani jogszabálycsomagot, ami megadja a lehetőséget arra, hogy az ország ne sértsen meg semmilyen nemzetközi egyezményt. A kabinetben abban bíznak, hogy

a szigorúbb intézkedések miatt jelentősen csökkeni fog a migrációs nyomás a déli határszakaszon.

Az Origo azt is megtudta, hogy a korábbi tervekkel szemben nem a tranzitzónákban fognak a bírók ítélkezni a menedékkérelmekről, hanem a szegedi törvényszéken. Várhatóan napi 50 ügyet tudnak majd elbírálni. Akik fellebbeznek a döntések ellen, azokat buszokkal szállítják majd a Csongrád megyei székhelyre, további sorsuk pedig az adott ítélettől függ majd.

Szegeden döntenek majd a menedékkérelmekről Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Nem szólnak bele a bírói döntésekbe

A kormányzatban azt kommunikálják, hogy nem tudják megmondani, hogyan döntenek majd az egyes menedékkérelmekről a bírók. Az teljesen az ő hatáskörükbe tartozik, a kormányzat csak a kereteket tudja meghatározni. A legnagyobb viták abból származhatnak, hogy

a menedékkérelem a területre vagy az állampolgárságra vonatkozik.

A kormányzat álláspontja szerint, mivel a menekültek egy biztonságos tranzitországból érkeznek (Szerbia), ezért a bírósági ítéletek túlnyomó többsége elutasító lesz.