Nagyjából 40 milliárdból fejlesztenék az orvosképzést

Vágólapra másolva!
A következő két-három évben 35-40 milliárd forintból fejlesztenék az orvos- és egészségtudományi képzést Magyarországon, hogy vonzóbb legyen a külföldieknek - olvasható a Magyar Idők szerdai számában.
Vágólapra másolva!

A lap saját információira hivatkozva azt írta, egy munkaanyag azzal számol, hogy 2020-ra a jelenlegi 9 ezerről 11 ezer fölé emelkedhet az itt tanuló fizetős orvostanhallgatók száma, így a befektetés gyorsan megtérülne.

Októberben tárgyalják

A Magyar Időknek Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt mondta, hogy a kormány várhatóan októberben tárgyalja az erről szóló előterjesztést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának közlése szerint a tervre szánt 35-40 milliárd forintból a többi közt mindenütt úgynevezett

szimulációs laborokat alakítanának ki, modern oktatási eszközöket szereznének be, és korszerűsítenék a gyakorlati képzőhelyeket.

Ez utóbbi azt is jelentené, hogy az eddigiek mellett újabb kórházakat, akár háziorvosi praxisokat is bevonnának az orvos- és ápolóképzésbe.

Több mint 20 milliárd évente

A napilap birtokában lévő munkaanyag szerint évente a húszmilliárd forintot is meghaladja a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldiek által fizetett tandíj, és még egyszer ennyit költenek el az itt tanuló hallgatók.

Ha 2020-ra 11 ezer fölé nő számuk, akkor évente további 6 milliárd forint pluszbevételhez juthatnak csak az intézmények, és újabb 600 új munkahely is keletkezhet.