A romák nem átutazók, Magyarország a mi hazánk is

menekültválság, menekültek, Röszke
Röszke, 2015.09.07.
Vágólapra másolva!
Setét Jenő roma emberjogi aktivista visszautasítja, hogy Orbán Viktor szembeállítja egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. „Visszautasítjuk nyilatkozatát, ami elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat” – írja.
Vágólapra másolva!

„Idetartozunk!” – emelte ki Setét Jenő. A Roma Közösségi Hálózat az elmúlt 25 év legszörnyűbb, legkirekesztőbb nyilatkozatának tartja Orbán Viktor kormányfő hétfő beszédét.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök az mondta a nagyköveti értekezleten: „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik, valahol, valamikor eldöntötték. Ezt mi megörököltük, ez a mi helyzetünk. Ez egy adottság. Ezt senki nem kifogásolhatja, se így, se úgy. Nekünk kell ezzel együtt élnünk. De mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel. Sőt, amikor az a roma kisebbség egy része Kanada felé megy, akkor inkább azt akarjuk világossá tenni, hogy szeretnénk, ha maradnának, és rendeznénk a velük való együttélés nagy kérdéseit, hogy maradhassanak.”

Setét Jenő azt írja, nem ért egyet Orbán Viktor nyilatkozatával, ami szerinte elvitatja a romák állampolgárságát, hazafiságát, méltóságát, magyarságát évszázadokra visszamenőleg is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„A romák nem most érkeztek, nem átutazók, Magyarország a mi hazánk is, amiért és amelyben őseink éltek és haltak.

Tűrhetetlennek tartjuk, hogy a politika az elmúlt hetekben kijátssza a »cigány kártyát«, hogy a ránk való alibi hivatkozással tagadják meg a menekült emberektől a legelemibb segítségnyújtást, és teszik ki őket megalázó és szégyenletes bánásmódnak.

A menekült emberek nem vettek el és nem vesznek el semmit a roma és nem roma emberek elől sem” – írja a roma emberjogi aktivista.

Nem kell osztályozni az állampolgárokat

„Ha jól értem, Orbán Viktor hétfőn mintegy 5-800 ezer magyar állampolgárról úgy nyilatkozott, hogy az ő állampolgárságuk valamiféle kegy, egy közelebbről meg nem határozott »mi« részéről, amiről valakik valahol döntöttek, a »mi« megkérdezésünk nélkül – írja Jávor Benedek a PM európai parlamenti képvelője.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem tudom,

Ha ez elkezdődik, én az »ők«-höz szeretnék tartozni – közölte a Facebook-oldalán Jávor Benedek.