Listázzák a gyűlölködő kommentelőket

Parndorf, menekültek
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Már Magyarországon sem menekülnek a gyűlölködő kommentelők. Egy blogon a nevüket és a fényképüket is nyilvánosságra hozzák azoknak, akik a menekültek halálát kívánják. Szlovákiában már sikerrel járt egy hasonló kezdeményezés.
Vágólapra másolva!

Most már Magyarországon is nyilvánosságra hozták azon személyek Facebook-profilját, nevét és fényképét, akik a menekültek halálát kívánják, vagy gyűlölködő posztokat írnak a megosztások alá.

A Köztünkélnek.tumbrl.com oldalon (cikkünk megjelenése után törölték) már most több olyan Facebook-felhasználó fényképe található, akik a magyar rendszámú kamion hűtőterében meghalt 71 menekült halálával viccelődtek.

Néhány kommentelő örült a parndorfi tragédiának Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Szlovákiában már bejött

A jelenség nem új, nemrég az Origo is írt egy hasonló szlovák kezdeményezésről. Az Islamonline.sk szerkesztői akkor úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák azok személyazonosságát, akik a menekültekkel szemben gyűlölködő posztokat írtak.

Az Origo levélben kereste meg az oldal szerkesztőit, akik válaszukban elárulták: sokan egyetértettek az akcióval. Véleményük szerint

nagyon sokan pozitívan reagáltak, örültek, hogy született egy ilyen cikk, és támogatták őket.

Sőt, még olyanok is elismerték a színvonalat, akiket név szerint megemlítettek.

Nem mindenki örült

Persze azért nem mindenki örült annak, hogy felkerült a szlovák listára.

„Sokan kérték, hogy töröljük őket, de olyan is akadt, aki

Vita a nyilvánosságról

Szlovákiában vita alakult ki arról, hogy szabad-e magánjellegű adatokat nyilvánosságra hozni, de a szerkesztők szerint nyilvános hozzászólásokról és adatokról van szó, amelyet az érintettek valós névvel a saját nyilvános adatlapjukon tettek közzé. Azt sem gondolják, hogy ezzel az idegenellenességet fokozzák.

Megmutattuk az embereknek, hova vezethet a nem megalapozott félelem és ijedség azoktól, akiket eddig nem láttunk, nem hallottunk róluk” – mondták.

Nem volt feljelentés

A szerkesztők

a gyűlölködés ellenére nem terveznek feljelentést,

és őket sem idézte be senki a bíróságra.

„A cikk és a médiavisszhang önreflexióhoz vezetett, és már kevesebb a hasonló hozzászólás. Ezzel már célt értünk” – mondták.

Azt sem zárják ki, hogy a jövőben terveznek még hasonló akciókat. Mint írták, nyomon követik a helyzetet, és meglátják, hogy kell-e még folytatás.