Fej fej mellett a befogadók és elutasítók Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az osztrákok 49 százaléka támogatja a menekültek befogadását, 20 százaléka maga is befogadna menekülteket a saját otthonába – áll a Wirtschaftsblatt gazdasági napilap által publikált kutatásban. 48 százalékuk azonban a menekültek ellen van. Ezekkel a adatokkal az őszi választásokra készülődő politikusoknak is számolniuk kell.
Vágólapra másolva!

Az osztrákok 29 százaléka gondolja úgy, hogy az államnak segítenie kell a menekültek befogadását, míg 48 százalék általában ellenzi a menekültekkel kapcsolatos megengedő álláspontot, és elutasítja a befogadást. Az ATV televíziós társaság által készített kutatás hasonló képet mutat: miközben

csupán 35%-uk találja nagyon veszélyesnek azt, hogy a bevándorlók elveszik az osztrákok munkahelyeit. Mindez ugyanakkor nagyon eltérő képet mutat a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt szavazóinak körében: túlnyomó többségük (94%) nagyon súlyosnak látja a menekültügyet, és többségük (51%) nagyon veszélyesnek látja azt is, hogy a letelepülő menekültek elveszik a helyiek munkahelyeit.

Nem véletlen, hogy a Szabadságpárt önkormányzati kampányának középpontjában a menekültügy áll. Az érvkészlet és a kommunikáció megegyezik a Fideszével:

mondta Heinz-Christian Strache a párt kampánynyitóján. Hasonlóképpen, a Szabadságpárt kampánykommunikációjának középpontjában a menekültügy veszélyei állnak: az elmúlt hetekben Bécset a magyarországi kormányzati kampányhoz hasonló szabadságpárti plakátok árasztották el. A fősorok – majdnem – megegyeznek a magyar kormány kampányával: „Tisztelni kell a kultúránkat – a hamis tolerancia helyett” vagy „Megvédjük a munkahelyeket a rablók ellen” – állítja a Szabadságpárt, s bár nem nevezi meg a bevándorlókat mint ellenséget, mindenki érti, hogy a párt rájuk gondol, és ellenük áll ki.

A Szabadságpárt profitál a menekültkérdésből

A menekültügy kiéleződése az ország egészében a Szabadságpárt malmára hajtja a vizet:

a Szabadságpárt immár 28%-on áll

a közvélemény-kutatásokban (a fél évvel ezelőtti 26%-hoz képest), és ezzel a legerősebb párttá vált a nagykoalícióban kormányzó 25%-os Néppárt és a 23%-os Szociáldemokrata Párt előtt.

A menekültpártiak is erősödtek

A menekültügy másik nyertese a Zöldek: részben az ő aktivistáik voltak a leginkább jelen a kríziszónákban, részben egyre többen őket látják a koalíciós kormány kötöttségei között mozgó szociáldemokratákhoz képest a valódi baloldalnak, akik képesek lehetnek megállítani a Szabadságpárt előretörését.

A legutóbbi kutatások a Zöldeket 15%-ra mérik a fél évvel ezelőtti 12%-hoz képest,

ahogyan immáron a lakosság 37%-a hisz a párt kormányzóképességében is.

Az osztrák kancellár és a kompromisszum

Mindeközben Faymann kancellár továbbra is a kompromisszumot keresi mind Magyarországgal, mind az Európai Unióval kapcsolatban.

Továbbra is napirenden van a személyes egyeztetés az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök között.

Szijjártó Péter korábbi határozott hangú és az osztrák elitet vádoló interjúja ellenére többségben vannak azok, akik tudják, megoldás csak közösen születhet. Az osztrák kancellár eközben európai kollégáit győzködi, hogy a menekültügy megbeszélése nem várhat októberig, így mielőbb egy rendkívüli európai csúcstalálkozó témája kell legyen.