A budai kampuszra járhatnak ezután is a Corvinus hallgatói

Palkovics László
Budapest, 2015. szeptember 1. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumából 2015. szeptember 1-jén, miután bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetem budai kampuszán folyik az átszervezett karok hallgatóinak oktatása, nem pedig a gödöllői Szent István Egyetemen - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Palkovics László a Corvinusról leváló és a Szent István Egyetemhez kerülő élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti karok átszervezéséről úgy fogalmazott: "nem kell megvédeni a budai kampuszt, senki nem akar semmit csinálni a budai kampusszal, azt szeretnénk, ha ott folyna tovább az oktatás, és ez így is lesz". Arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyanazok az oktatók ugyanazon a képzési helyen oktatják majd a diákokat.

Félreinformálták a hallgatókat

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság döbbenten fogadta a Corvinus budai kampuszán tanuló hallgatók tiltakozó levelét a budai karok kiválásával kapcsolatban. Az államtitkárság elfogadhatatlannak tartja, hogy egyéni vezetői érdekek folyamatos nyomás alatt tartják a budai kampusz hallgatóit, továbbá hogy a budai karok dékánjai valótlan információkat közölve az átalakítást a budai kampuszra és hallgatóira nézve is előnytelennek próbálják beállítani.

Palkovics László ötször egyeztetett az egyetem vezetőivel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Betartják a garanciákat

A Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata az augusztus 25-én küldött levelében arról tájékoztatta az államtitkárságot, hogy elfogadja a Corvinus budai karainak kiválását, amennyiben a levélben 6 pontban felsorolt garanciákat a fenntartó vállalja. Erre az államtitkárság válaszlevelében ígéretet tett, és a BCE hallgatóit minden felvetésükkel és kérésükkel kapcsolatban a mellékelt levélben tájékoztatta.

Az államtitkárság ezért megdöbbenve fogadta a BCE Budai Campus Hallgatói Önkormányzatának véleményváltoztatását és pénteki tiltakozó levelét, az abban foglaltakat pedig határozottan visszautasítja.

Nem voltak zárt ajtók

Nem igaz, hogy a fenntartó zárt ajtók mögött egyeztetett az egyetem képviselőivel, hiszen Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a budai karok dékánjaival 5 alkalommal külön egyeztetésen is találkozott. Továbbá Gyetvai Árpád miniszteri biztos augusztus 5-én a BCE hallgatói választmányával - ahol a Budai Campus HÖK tisztségviselői voltak többségben - is tárgyalt a tervezett átalakításról, amelynek során számos félreértés tisztázódott, és a hallgatók szóban is megerősítették, hogy bizonyos feltételek mellett nyitottak a SZIE-vel történő integrációra.

"Úgy véljük, a hallgatók folyamatos félretájékoztatása, manipulálása és nyomás alatt tartása a budai kampusz vezetői által nem intézményi, nem szakmai, hanem egyéni érdekeket szolgálnak, éppen ezért elfogadhatatlanok" - írta az államtitkárság.