Kezdődik Hende utódjának miniszterjelölti meghallgatása

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16  Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Hende Csaba Honvédelmi miniszter, a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16 Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Vágólapra másolva!
Tíz órakor kezdődik a lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter utódjának, Simicskó Istvánnak a miniszterjelölti meghallgatása a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában. A volt tárcavezető az Origónak nem kommentálta lemondását. Úgy tudjuk, távozása nem klasszikus lemondás volt.
Vágólapra másolva!

Most már biztos, hogy Simicskó István sportállamtitkár váltja véglegesen a hétfőn lemondott Hende Csabát a honvédelmi miniszteri poszton.

Simicskó miniszterjelölti meghallgatása 10 órakor kezdődik

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Hende lemondásának körülményeiről a Kormányzati Információs Központ korábban anyyit árult el, hogy hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági kabinet, ahol az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzet volt a téma, és beszámolót hallgattak meg a biztonsági határzár készültségi állapotáról is.

Orbán elfogadta a lemondást

A kabinet ülése után Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, Orbán Viktor elfogadta.

A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt,

aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a kerítésépítésről szóló sajtótájékoztatón Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ülésen mondhatott le

Portáunk úgy tudja, hogy a honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén adta be a lemondását. Ezután ment le Orbán Viktor és Lázár János a déli határszakaszra, hogy megtekintse az építkezés menetét. A kormányzatban abban bíznak, hogy Simicskó István irányítása alatt sikerül felgyorsítani az építkezést. Úgy tudjuk, a miniszterelnök nem volt elégedetlen a honvédelmi miniszter tevékenységével, de a mostani helyzetben indokoltnak látta a személyi változást.

Az Origo úgy értesült, Hende Csaba távozása nem klasszikus lemondás volt. A döntésben közrejátszott a határzár ügye, de nem tudni, hogy milyen mértékben. Információink szerint a volt tárcavezető közvetlen munkatársai ma reggel még csak nem is sejtették, hogy távozhat a miniszterük.

Egyelőre Simicskó István, az erőforrás-minisztérium államtitkára vette át a feladatot Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A volt tárcavezetőt az Origo elérte telefonon, ő azonban nem kívánta kommentálni a lemondását.

Sokat számíthatott a határzár ügye

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának kerítéssel történő lezárását.

Illegális bevándorlók sétálnak a síneken Röszke határában, ahol építik a határzár kerítését Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Ennek eddig csak az első szakasza készült el augusztus 29-ig. A munkálatok azonban tovább folytatódnak, a műszaki zárral párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is.

Aggályok a honvédség bevetése körül

Az Origo értesülései szerint Hende Csaba váratlan távozása mögött nem csak a biztonsági határzár ügye, hanem a kormány tervei szerint ezt kiegészítő jogi szigorítások kérdése is állhat. Úgy tudjuk,

a honvéd vezérkarban is bizonytalanság érzékelhető

amiatt, hogy a kormány álláspontja szerint az alaptörvény módosítása nélkül is bevethető lenne a határnál a honvédség.

Információink szerint a honvéd vezérkar egy része osztja azt a félelmet, hogy ha ily módon vezetik be a honvédségre vonatkozó változtatást, azt

Európában úgy értékelhetik, hogy erre nincs meg a kikezdhetetlen jogi felhatalmazás.

Forrásaink szerint emiatt Hendénél is érezhetett aggályokat a miniszterelnök. Forrásaink Simicskót viszont úgy jellemezték, "nem egy konfrontatív ember".

Sokat támadták luxusútja miatt

Az 1960-ban született Hende Csaba 1991-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkára, jogi főosztályvezetője, majd kabinettitkára volt.

Hende Csaba, Lázár Jánossal és Trócsányi Lászlóval egy parlamenti szakbizottsági ülésen Forrás: MTISoós Lajos

A volt tárcavezető stabil tagja volt az Orbán-kormányoknak, 1998–2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára volt, 2010 óta pedig honvédelmi miniszter. 2002–2005 között a polgári körök országos koordinátoraként dolgozott.

Idén tavasszal sok támadás érte közpénzből finanszírozott luxusútja miatt. Mint ahogyan arról az Origo is beszámolt, Hende Csaba 2011. október 23-án parlamenti osztályvezetőjével, dr. Szajlai Mónikával együtt

252 ezer forintért szállt meg egy éjszakára egy párizsi szállodában.

A tárca honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva semmit nem árult el az utazás részleteiről.

Simicskó az államtitkári posztot hagyja ott

Hende Csaba utódja, Simicskó István kereskedelmi üzemgazdász, jogi szakokleveles közgazdász, de 2002-ben jogi diplomát is szerzett az ELTE-n. 2009-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen PhD fokozatot szerzett hadtudományból, 2010 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanára.

Simicskó István (középen) a parlamentben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Simicskó István 1991-től a KDNP tagja, 1994 és 1996 között az országos elnökség tagja volt. 1996-tól a Fideszben politizált, 2001-től a Fidesz országos választmányának alelnöke volt. 2006-tól a KDNP alelnöki tisztét tölti be.

Simicskó István 1998–2006 között a Fidesz, 2006 óta a KDNP parlamenti képviselője.

Simicskó István 2000 és 2002 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára, 2010–2012 között a honvédelmi tárca államtitkára volt. 2012-ben lett az erőforrástárcánál sportügyi államtitkár, és az új ciklusban is ezt a posztot töltötte be eddig.

Az ellenzék is reagált a fordulatra

A Liberálisok szerint a menekültügyi krízis megoldását nem Hende Csaba távozása, hanem a kormányfő beismerése hozhatja meg egyedül.

Annak a beismerése, hogy határzár és a menekültellenes politika végérvényesen megbukott

– közölték, jelezve, hogy szerintük Hende távozását sem lehet másként értékelni, mint a kerítésépítő politika teljes kudarcának.

Jobbik: Ez már kormányválság

A Jobbik eközben választ vár arra, hogy ilyen kritikus helyzetben, amikor a honvédség bevetéséről szóló jogszabálytervezet az Országgyűlés előtt fekszik, miért mond le a honvédelmi miniszter. Az ellenzéki párt szerint:

A Demokratikus Koalíció pedig úgy reagált Hende távozására: nem véletlen, hogy "öt év hozzá nem értés, átgondolatlanság és károkozás után" Hende most nyújtotta be lemondását, amikor az Orbán-kormány bevetni készül a Magyar Honvédséget a magyar–szerb határon.

Kudarc, beismerés a távozás

Az Együtt közleményében azt írta: teljes káosz van a menekültkérdésben, a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten, teljesítménye teljes mértékben elégtelen, megítélése erodálódott. Szerintük

a kormányzati dilettantizmus nyílt beismerése a honvédelmi miniszter lemondása is.

Hasonlóan nyilatkoztak a szocialisták is, akik úgy reagáltak: "megvan a kormány menekültügyben tanúsított, 9 hónapja tartó káoszának és csődjének első felelőse". Hozzátették: Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott.