Kiss Szilárd nem láthatott titkos iratokat

államtitok, titkosított kormányhatározat
Vágólapra másolva!
Nem tekinthetett be minősített iratokba a most előzetesben lévő egykori agrárdiplomata, Kiss Szilárd - derült ki a külgazdasági tárca közléséből. Vagy azért, mert nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, vagy azért, mert az ellenőrzés kockázatokat tárt fel.
Vágólapra másolva!

Nem jutott hozzá minősített iratokhoz, adatokhoz munkája közben Kiss Szilárd egykori agrárdiplomata - közölte az MSZP-s Demeter Márta írásbeli kérdésére adott válaszában a Külgazdasági- és Külügyminisztérium.

Miért nem férhetett hozzá?

A válasz szerint Kiss Szilárd a minősített adat védelméről szóló törvény egyik hivatkozott paragrafusa alapján nem férhetett hozzá minősített adatokhoz. A törvény szerint akkor nem férhet hozzá valaki ilyen adathoz, ha a Nemzeti Biztonsági Felügyelet nem adta meg a szükséges engedélyt.

Minősített iratokhoz állítólag nem fért hozzá Kiss Szilárd Forrás: Origo

Ezt pedig akkor lehet megtagadni, ha az illető nem esett át a szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon, vagy átesett, de az ellenőrzés kockázatot tárt fel a személyénél. Hogy melyik eset vonatkozott Kiss Szilárdra, az a tárca válaszából nem derült ki.

Jelenleg előzetesben van

A rejtélyes miniszteri biztos Kiss Szilárd előzetes letartóztatásban van a 700 milliós takarékbotrány miatt vesztegetés gyanújával.

A gyanú szerint rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul.

Mint az Origo megírta, korábban felügyelőbizottsági tag volt két quaestoros cégben is.

Nyár elején Kiss Szilárd azzal került megint a hírekbe, hogy kiderült:

a nyomozó hatóság minden eszközét bevetve sem bukkant a nyomára Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Kissel közös oroszországi cégének,

miközben egy civil blogger könnyedén megtalálta.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc polgármester egy focimeccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról az Origo számolt be elsőként, hogy egy honlapon védik az előzetesben ülő egykori diplomatát. Az Origo kiderítette, hogy a honlapot Kiss unokaöccse, a tartozásaitól kalandos úton megszabadított Winexport Kft. ügyvezetője, Sándor Tibor hozta létre.