Hallgatott Ferenc pápára a katolikus egyetem

Makovecz Imre tervei alapján épült Pázmány Péter Katolikus Egyetem épülete a Pest megyei Piliscsabán
Vágólapra másolva!
Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora körlevélben kérte az intézmény karainak dékánjait és hallgatói önkormányzatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a menekültek ellátását célzó jószolgálati munka megszervezésére, támogatására. Időközben a cseh katolikus egyház is közölte, hogy kész menekülteket befogadni. Ferenc pápa vasárnap arról beszélt, hogy minden katolikus plébánia fogadjon be egy menekült családot. 
Vágólapra másolva!

Szuromi Szabolcs, hétfői keltezésű rektori körlevele szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kérte a PPKE segítségét a Közel-Keletről érkező menekültek ellátásában. A segítségnyújtás kiterjed „mind a társadalmi munkában teljesítendő esetleges tolmácsolási feladatok ellátására, mind egyéb, önkéntes segítő munkára, amely emberi körülményeket teremthet a Magyarországra érkező menekültek számára”.

Percről percre

Az Origo hétfőn is percről percre követi a menekültválság eseményeit
Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora segítségnyújtásra kérte a hallgatókat és dolgozókat Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ferenc pápát követik

Kész menekülteket befogadni plébániáiba a cseh katolikus egyház. Amennyiben a kormány vagy a belügyminisztérium erre felkéri, a katolikus egyház

ismételten felszólítja plébániáit, hogy fogadjanak be menekülteket

– közölte Frantisek Jemelka, a Cseh Püspöki Konferencia szóvivője. A cseh katolikus egyház ezzel reagált Ferenc pápa vasárnapi felhívására.

A cseh- és morvaországi katolikus püspökök már július elején segítséget ajánlottak a kormánynak a bevándorlók problémájának megoldásában, amikor felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy a helyi önkormányzatokkal való megállapodás alapján fogadjanak be keresztény menekültcsaládokat.

Jemelka szerint a katolikus püspökök júliusi ajánlata továbbra is érvényben van. A segélynyújtás konkrét formája annak függvénye, hogyan dönt a belügyminisztérium, amely jogi szempontból a menekültügyet kezeli.

A menekültek befogadására szólított föl Ferenc pápa Forrás: Getty - Alberto Pizzoli/AFP

A felhívás

Ferenc pápa arra szólított fel vasárnap minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni, élen fog járni az általa vezetett római egyházközség és a két vatikáni plébánia, amelyek már „a következő napokban” megteszik a lépést.

Kiragadott mondat

Erdő Péter közlése szerint kifogásolt mondatával a menekültekkel való munka jogi környezetére utalt. A bíboros, esztergom-budapesti érsek az Indexnek adott, vasárnap megjelent interjúban azt mondta, hogy a mondat ki lett ragadva az összefüggéseiből.

Erdő Péternek az RTL Klub kérdésére adott válasza, mely szerint embercsempészek lennének, ha befogadnák a menekülteket, komoly sajtóvisszhangot keltett, a bíboros szerint azonban ki lett ragadva eredeti összefüggéseiből – olvasható az Index.hu oldalon.

Félreértették Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szavait Forrás: MTI/Marjai János

Erdő Péter szólt arról is, hogy

a katolikus egyház nagyon sokrétű tevékenységet folytat a menekültek érdekében.

A tevékenységek között van az élelmiszer-segélyezés, az egészségügyi, sőt a kiskorúaknak nyújtott pszichológiai segítség is, továbbá technikai eszközöket is felajánlottak a Karitászon keresztül a kiskorúakkal foglalkozó egészségi szervezeteknek.