Fogolynak érzik magukat a menekültek a Keletinél

Keleti pályaudvar, transzparens
Vágólapra másolva!
Gyalog indult Ausztriába a Keleti pályaudvarról egy csoport menekült, nagyjából 60-an lehetnek, főleg férfiak. Útközben igyekeznek meggyőzni a többi bevánorlót, hogy tartson velük. Nyugodt ugyan a tömeg a Keleti pályaudvarnál, de fogolynak érzik magukat az emberek - ezt transzparensekre írják. A civilek most is aktívak, a környéken élők ételt visznek a migránsoknak. Az Origo talált egy férfit, aki Bécsből jön kocsival minden nap, hogy ételt hozzon a menekülteknek.
Vágólapra másolva!

Elunták a várakozást

Menekülek 50-60 fős csoportja indul gyalog a Keleti pályaudvarról Ausztriába, legalábbis ezt tervezik, és aról győzködik a töb bieket is, hogy tartsanak velük. Főleg férfiakból áll a csoport, amelyhez az Origo tudósítója is csatlakozott. Egy iraki férfi elhajtotta őket, azt mondja, azét nem megy velük, mert akkor biztosan elkapják és menekülttáborba kerül, azt pedig nem akarja.

A budapesti Keleti pályaudvar előtt, a Baross téren nincsenek sokan, a menekültek többsége az aluljárószinten, a tranzitzónában várakozik. Többen transzpareseken hirdetik, hogy fogolynak érzik magukat Magyarországon, hiányzik a családjuk.

A határok kinyitását is kérik a menekültek - transzparenseken üzennek Forrás: Origo

A tévéstábok is munkába álltak, a menekültek pedig nagyon médiaérzékenyek - számolt be a helyszínről az Origo tudósítója.

Üzenet a falon: Engedjetek Németországba, nem akarunk itt maradni! Forrás: Origo

A gyerekek fociznak, rajzolnak, de folyamatos a mozgás, mert mindig jönnek a környéken élő emberek csomagokkal: leginkább ételt hoznak, és azt osztják szét a menekültek között.

Sokan mennek segíteni: itt éppen élelmiszercsomag érkezik Forrás: Origo

A pályaudvaron is békés a hangulat, nincs tumultus - tapasztalta az Origo tudósítója. Több menekült arra vár, hogy hátha mégis eljuthat egy vonattal Nyugat-Európába, de Nyugatra nem indít közvetlen járatokat a MÁV. Menekülttáborba viszont nem akarnak menni - mondták többen is tudósítónknak.

Van, aki Bécsből jön segíteni

Tudósítónk találkozott egy osztrák férfival, aki úgy segít, hogy minden hajnalban kocsiba ül Bécsben, és eljön Budapestre, hogy csomagot hozzon a menekültekeknek: ételt, és mindent, amire éppen szükség van.

Az osztrák férfi minden nap eljön Bécsből, hogy segítsen a menekülteknek Forrás: Origo

A férfi autószerelő, és úgy véli, hogy a menekülthelyzetre az európai országoknak közös megoldást kell találniuk.

A nap, amikor becsapták őket

Tegnap jóval feszültebb volt a hangulat, miután kiderült, hogy Bicskére, Nagyszentjánosra és Győrbe érkeztek meg azok a menekültek, akik reggel még azt hitték, hogy Németországba tartó vonatokra szálltak fel a Keleti pályaudvaron.

A gyerekek rajzolnak, játszanak Forrás: Origo