Rendőrök vonultak ki a debreceni mintagólyatáborhoz

Debreceni Egyetem gólyatábor 2015
Vágólapra másolva!
Az Origo újságírója előtt törte be fejét egy szervező, így élesben is láthatta, hogy miképpen reagálnak egy rendkívüli eseményre a debreceni gólyatáborban. Ezzel is ellenőrizte a főszervező állítását, hogy náluk minden a legnagyobb rendben van. Górcső alá vette a kordonokat és a biztonsági rendszert is, de tombolt Kis Grófóra, és megnézte, mennyibe kerül egy sör az állítólagos mintagólyatáborban.
Vágólapra másolva!

A korábbi évek gólyatábori listázási botrányai, inzultáló jelentkezési lapja, a tavaly napvilágot látott nemi erőszak után idén már máshogy szervezték a gólyatáborokat. Erre is példa a 60 millióból szervezett Debreceni Egyetem gólyatábora, amelyről Bognár István főszervező adott interjút. Én viszont ellenőriztem, hogy az elhangzottak fedik-e a valóságot.

Folyton mögöttem loholó és minden léptemet figyelő dadust ültetnek a nyakamba - gondoltam, amikor megkaptam a részvételi engedélyt a Debreceni Egyetem gólyatáborába. Nem így történt. Szabadon mehettem, ahova akartam. Bármilyen programon is vettem részt, nem hallottam nőkre vagy bármely vallásra, etnikai hovatartozásra nézve megalázó mondókát, dalt. A részvétel kötelező, de a feladatok teljesítése fakultatív volt.

Gólyatábori körkép

Ha Ön vagy hozzátartozója szokatlan gólyatábori feladatról tud, szervezési hiányosságot tapasztal, kérjük, írja meg a hirugyelet@origo.hu címre. Amennyiben erről képes vagy videós dokumentációja is van, csatolja.

Szabályok

Mindenekelőtt aláíratták velem a gólyatábor házirendjét, ami résztvevőként rám is ugyanúgy vonatkozik, mint másra. Így például, ha részegen bevésném a monogramomat a falba, vagy kedvem akadna a liftben ugrálni, akkor nekem, vagy még inkább a szerkesztőségnek kellett volna megtéríteni a kárt. Erre persze nem került sor, de az egyértelműen látszott, hogy komolyan veszik a felelősségek rendezését.

A Debreceni Egyetem gólyatáborának szabályzata Forrás: Origo

Szállás és étkezés

A Kossuth Lajos Kollégiumokban kaptam egy szobát a negyedik emeleten, de amikor bekopogtam más szobákba, akkor is hasonlóan rendezett és praktikus szobákat láttam. Minden szobához van zuhanyzó és wc, a szekrények mérete kollégiumi épülettől függ, de rendben el lehet férni. Íróasztal és lámpa is jár, meg televízió. Én még internetkábelt is kértem és kaptam is. Látszik, hogy pár évvel ezelőtt felújítottak mindent. A kollégiumba egyébként csak szövetkarszalaggal lehetett bemenni, vagyis akinek aznapra szóló karszalagja volt egy-egy program vagy az esti koncert miatt, az semmiképp sem juthatott be.

A Kossuth Lajos I-II-III. kollégiumok szobái Forrás: Origo

Az étel teljesen rendben van, senki sem fog éhen halni, és nem vállalhatatlanul menzás, sőt, első nap sült csirkecomb volt. De amit én a legjobban imádtam, az a menzás tea, amiből bármikor bármennyit képesek voltak előállítani a konyhás nénik. Ha valaki mégis megéhezett volna egy kis nassolnivalóra, akkor a kollégium aljában volt egy kisbolt, olcsó édességekkel és üdítőkkel.

Kordonok és biztonsági őrök mindenhol

A csomagokat ugyan a szervezők kérésére nem kutatják át, de random időpontokban mentem szúrópróbaszerűen megnézni, hogy a kordonok tényleg fixek-e, és nem bontották-e meg valahol. Hacsak nem lesték minden mozdulatomat 22 kamerával, akkor tényleg rendszeres páros őrjárat és váltás van, a kordonokra pedig figyelnek. Bárhol, ahol kapu van, a biztonsági őrök karszalagot és passzt kérnek. Enélkül senki sem juthat be. Egy helyen találtam rést a pajzson, a kollégium külső oldalán, ahol az alagsori konditerembe is le lehet jutni. Innen besétáltam az alagsorba, ahonnan már gyerekjáték volt feljutni a hatodik emeletre lifttel. Hívtam is a főszervezőt, aki elmondta, hogy tudnak róla, és ez csak ma, pár órára van így, mert rakodnak, de ha be is jutottam, akkor a kamerák már rögzítették az arcomat. Két órával később már zárva volt az ajtó.

A tábor egész területét kordonok veszik körül. Forrás: Origo

Mindig vannak, akik megpróbálnak beszökni, az egyik legemlékezetesebb történet - meséli az egyik biztonsági őr -, amikor valaki nem átmászni akart, hanem a kordonok alatt ásta be magát a táborba. De mindig vannak próbálkozók - folytatja -, miattuk kell járőrözni, és így azt is látjuk, ha megrongálják a kordonokat.

A biztonsági őrök folyamatosan párban járőröznek Forrás: Origo

Nyílt seb, vér, kórház

A nappali ügyeletet az IFELORE Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesületének munkatársai látják el, akiket bármikor lehet telefonon riasztani, amúgy pedig a kollégium földszinti szobájában szeretettel várnak bárkit. Én például multivitaminos pezsgőtablettát kértem tőlük. A nekem kedves gyógyszerszagban a gézek rendezése közben mesélték, hogy hajnalban egy gólya kicsit többet ihatott, mint kellett volna, és egy padon ülve előre bukott. Valószínűleg elveszthette az egyensúlyát, és landoláskor szakadt a bőr a szemöldökénél. Éjszaka már van esetkocsi a gyorsabb és hatékonyabb ellátás miatt, úgyhogy kórházba is vitték, hogy megnézzék, nem volt-e agyrázkódása. Ott ébredt. Délután már a csapatával volt.

0-24 órás egészségügyi ügyelet van Forrás: Origo

Vacsora után, olyan fél 7 körül éppen a főszervezővel sétáltam a kollégiumok mellett, amikor egy szervező a gólyáknak meg akarta mutatni, hogy futásból átugrik egy sörpadot. Nem sikerült. Ugrás közben beakadt a lába, innen pedig bravúros egyszerűséggel bukott fejre, de úgy, hogy közben még bukfencet is vetett. Az asztal sértetlen maradt, nem úgy a homloka. Ömlött a vér. A társai azonnal felismerték, hogy egy sima horzsolásnál ez sokkal komolyabb. Az egyikük azonnal továbbment a gólyákkal, a másikuk pedig hívta a tábori orvost. Amikor közelebb értünk, már leültették egy padra, és az első vértől átázott zsebkendőt váltva újabb csomóval fogták fel a vérzést. Nem fájt neki. Az orvos jött, megnézte, és közölte, hogy hívják a mentőt, mert ebből bizony kórház lesz, addig is ellátja, amennyire lehet. Mindez 5 percen belül. Mindenki látta a mellettem álló főszervezőt, de nem vártak tőle utasítást, tőle teljesen függetlenül, önállóan cselekedtek.

- mondja Bognár. Az elsősegélyt az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesület önkéntesei szolgáltatják már sokadik éve. Amikor velük beszélgettem, azt mondták, hogy általában véve kevés a baleset, sokkal gyakoribb a darázscsípés, vagy hogy gyorsan elfáradnak a hallgatók, és haza akarnak menni, mert szokatlan és intenzív a környezet.

Kivonultak a rendőrök is

A főszervező elmondta, hogy a folyamatos jelenléten kívül ad hoc problémák és teendők is folyamatosan felmerülnek. Ilyen az, amikor a kollégiumok közötti egyik fába befészkelik magukat a darazsak, ekkor szakembert kell hívni, aki megoldja a gondot. De már a legelső este is akadt tennivaló, amikor kivonult a rendőrség is egy lakossági bejelentés miatt, és figyelmeztették a szervezőket, hogy vegyék halkabbra a hangerőt, mert ez így csendháborításnak minősül. Minden évben ez van, kell is a kivonulás ahhoz, hogy belőhessék a megfelelő, még nem zavaró zajszintet. A tábort elhagyni kétféleképpen lehet a gólyáknak - azt leszámítva, ha hazaküldik őket. Az egyik az ideiglenes távozás, amikor például valamilyen ügyintézés jön közbe, a másik, amikor valakinek végleg haza kell menni mondjuk családi okokból. Mind a két esetben csak egy erre jogosult személy adhat ki igazolást aláírással és DEHÖK-pecséttel ellátva. Ennek hiányában nix ugribugri és hazajutás.

Egy sor mobilvécé azoknak, akik nem mehetnek be a kollégiumba Forrás: Origo

Buli és sör

A csapatás Kis Grófóra és Wellhellóra volt a legnagyobb, ezt jól gondolták a szervezők, amikor összeállították a fellépők listáját. A koncertekre megtelt a nagy sátor, és egy órára jól érezhette magát bárki, aki aznap már alig állt a lábán a feladatok után. Mivel a kollégiumokba napi karszalaggal nem lehet bejutni, és olykor sokat számíthat 100 méter és kétemeletnyi távolság a hatodik feles után, így voltak mobilvécék is, mint egy fesztiválon. A sör nem válalhatatlanul drága, a csapolt Bordosi korsója 290 forint, a dobozos Borsodi pedig 350. 4 cl Jim Beam vagy Jägermeister 340 forint, de a panyolai szilvapálinka is 560. A kiszolgálás gyors, aki pedig megéhezne, az ehet lángost hajnali háromkor is.

Árlista a gólyatábori pultnál Forrás: Origo