Uniós sereget vezényelne Mráz és Török a magyar határra

Fiatal Szír menekültek egy csoportja tanakodik a Magyar-Szerb határ szerbiai oldalán. A biztonsági pengekerítés nem jelent akadályt számukra, hy bejussonak az országba.
Fiatal Szír menekültek egy csoportja tanakodik a határ szerbiai oldalán. Maga a biztonsági pengekerítés nem jelent akadályt, csak az időzítésre kell figyelni
Vágólapra másolva!
Ha cselekvés helyett kommunikáció van, akkor biztosan nem fog megszűnni a menekültáradat – mondta Török Gábor, míg Mráz Ágoston Sámuel szerint Schengen értelme, léte is kockán forog a mostani válsághelyzetben.
Vágólapra másolva!

A kormány túl sokat ígért azzal, hogy valódi megoldásnak tüntette fel a szerb határon épülő kerítést, az annak felépítésére kitűzött határidő ugyanis lejárt, a menekültáradat viszont továbbra is maradt - mondta Török Gábor politikai elemző a Heti Válasznak.

Török Gábor szerint túl sokat ígért a kormány Fotó: Bielik István - Origo

A kormány lehet a felelős

A kormányzati kommunikáció azt sugallta, hogy a menekültáradatra a kerítés lesz a megoldás, de ha a választók azzal szembesülnek, hogy a menekültek továbbra is özönlenek, akkor

a kormányt fogják felelőssé tenni ezért,

mert hamis várakozásokat keltett, és a plakátkampánnyal együtt rengeteg pénzt költött rá – mondta Török Gábor politikai elemző a Heti Válasznak kollégájával, a Nézőpont-elemző Mráz Ágoston Sámuellel adott közös interjújában.

Megrongált biztonsági pengekerítés a határon Röszke körzetében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Utóbbi szerint azért volt logika abban, hogy Orbán Viktor augusztus 31-re tűzte ki a gyoda nevű kerítés elkészültének határidejét, mert így kiemelt figyelem jutott az építésre, valamint szerinte a kerítés nemcsak fizikai akadály, hanem sokszor ismétlendő üzenet az illegális határátlépőknek. Török Gábor ehhez annyit fűzött hozzá, hogy

a határidő lejárt, a probléma meg itt maradt,

Orbán a maga helyzetét nehezítette meg azzal, hogy bevéste az emberek tudatába az augusztus 31-i dátumot.

Előretörhet a Jobbik?

„Attól tartok, nincs is erre civilizált európai eszközünk, pedig a kormány azt a látszatot keltette, hogy ismeri a megoldást. Ha cselekvés helyett kommunikáció van, akkor biztosan nem fog megszűnni a menekültáradat” – mondta Török, aki szerint inkább a cselekvés látszatáról szólt a nyár. Most viszont úgy látja, a határidő lejárta a Jobbik előtt nyithat utat.

Török Gábor szerint erősödhet a Jobbik Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az EU bírálatában mindkét elemző egyetértett, úgy vélik, ha az unió valódi, erős és szuverén államszerűség volna, akkor

a külső határok őrizetét nem is csak magyar, hanem uniós határőröknek kellene ellátni.

Azt viszont Török hozzátette, hogy magyar kormányzati politikusoktól ritkán hallunk olyan nyilatkozatokat, mint Angela Merkelé, aki nyíltan elítélte, hogy vannak, akik a szélsőjobbot támogatják a menekülttáborok elleni küzdelmében.