Az Origo cikke nyomán kért vizsgálatot a kormány

Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Origo MÁV-jegyekről szóló cikke után indított vizsgálatot a kormány – jelentette be Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője inkorrektnek nevezte a vasúttársaság eljárását. 
Vágólapra másolva!

A MÁV-nak korrektül kell eljárnia, a tájékoztatást és a jegykezelést illetően is - mondta Lázár János, aki olvasta az Origo idevágó cikkét, és megkérte a MÁV vezérigazgatóját, hogy tájékoztassa délután a részletekről, így például a jegyvisszaváltás folyamatáról, lehetőségeiről a nyilvánosságot.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítte a Kormányinfót.

Új menekülttáborok építésére is fordíthatják a Brüsszeltől várt 8 millió euró egy részét

- mondta az portálunk kérdésére Lázár János.

Lázár János német kommunikációs hibákról beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szükség van a határzárra

Az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv válság óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet is bizonyítja, hogy

a biztonsági határzárra szükség van a déli határon.

Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek - jelentette ki a miniszter.

Kommunikációs hibák

A kormány arra kéri a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról. Lázár János a Keletinél kialakult helyzet okaként azt jelölte meg, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést és maradást ígért a szíriai menekülteknek, "meghívta őket a terített asztalhoz".

Értékelése szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, s ez az oka annak is, hogy

vasárnap óta a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak,

megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.

Lázár János: Egyre agresszívabbak voltak a migránsok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nincs erőszak

A hatóságok Budapest és a magyar-osztrák határ között el fogják végezni a schengeni kötelezettségekkel kapcsolatos szükséges ellenőrzéseket - közölte Lázár János. A tárcavezető idézte a MÁV döntését, amely szerint Budapestről nem indít járatokat Nyugat-Európába, mert nem tudja garantálni a közlekedés és az utasok biztonságát, valamint azt sem, hogy a jegyet váltók célba is érnek.

A rendőrség azonban folyamatosan ellenőrizni fogja azokat a - például győri - járatokat, amelyet nyugati irányba közlekednek - mondta Lázár János, aki azt is nyomatékosította, hogy

a rendőrség feladata nem az erőszak, hanem az ország védelme.

Nem mondhatunk le

A miniszter egyúttal arra kérte a bevándorlókat, tartsák be Magyarország törvényeit és az EU szabályait, regisztráljanak, és ha menekültek, adják be a kérelmet. Lázár János szerint a bevándorlók nagy többsége megtagadja az együttműködést, ami szerinte aggasztó.

"Nem mondhatunk le a határok védelméről" Forrás: MTI/Kovács Attila

A magyar álláspont szerint Európa nem mondhat le határai védelméről - hangoztatta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter népvándorlási válságként jellemezte a kialakult helyzetet és szóvá tette, hogy 5-6 ország viszi Európa határvédelmi terheit. Kijelentette: Magyarország tiszteletben tartja, ha valamely ország munkaerőhiány vagy demográfiai válság miatt menekülteket akar befogadni, de

Magyarországon erre nincs szükség.

Kimaradhatunk Schengenből

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha a magyar kormány feladná schengeni kötelezettségei betartását, az automatikusan azzal járna, hogy Magyarországon kívül maradna Schengenen. Lázár János azt mondta:

Ausztria hétfőn és kedden csak fokozott határellenőrzést hajtott végre, ami semmi ahhoz képest, ha Bécs visszaállítja a schengeni határellenőrzést.

Magyarországnak európai uniós kötelessége, hogy megvédje saját és az Európai Unió határait, "ebből nem adunk fel semmit" - jelentette ki a tárcavezető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a régi európai uniós tagállamok fenyegetik az újakat a bevándorlási kvótarendszer bevezetése érdekében.

Egymásnak ugorhatnak az országok

Lázár János azzal indokolta a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki tanácskozását, hogy

a régi és az új tagállamok között éles különbség van a helyzet megítélésében

és a közép-európai országok számítanak egymás segítségére. Méltatlannak, igazságtalannak és károsnak minősítette a Magyarországgal szemben zajló "kirekesztő folyamatot", és visszautasította azokat a nyugat-európai nyilatkozatokat, amelyek a magyar határvédelmi tevékenységet illetik.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy Ausztria az uniós támogatások felfüggesztésével próbálná rákényszeríteni a tagállamokat arra, hogy elfogadják a kvótarendszert. Ez politikai konfliktusokat szül, egymásnak ugrasztja az EU részeit - értékelt.