A katolikusok csendben segítenek a menekülteken

bevándorló menekült migráns keleti keleti pályaudvar menekültek
keleti migráns bevándorló
Vágólapra másolva!
A Katolikus Karitász csendben, szerényen, de hatékonyan teszi a dolgát, együttműködve a menekültekkel foglalkozó a hivatalos szervekkel - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, miután az Origo körképéből a minap az derült ki, alig van látszatja az egyházi segítségnek. 
Vágólapra másolva!

Teszi a dolgát a Katolikus Karitász, de csendben, szerényen segít a menekülteken - derült ki Erdő Péter bíbros szavaiból. Az esztergom-budapesti érsek kifejtette:

külön figyelnek a kiskorúakra, és nem csak élelmiszercsomagokkal, tisztítószerekkel segítenek,

hanem és pszichológiai munkával is.

Nincsenek egyedül

Hasonlóképpen segít számos más katolikus szervezet is - mondta a bíboros, példaként említve a Szent Egyed közösséget, amely

Jelen vagyunk minden olyan helyen, ahol a társadalmi szervezetek a legrászorulóbbaknak a segítségére megjelennek - tette hozzá.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Forrás: MTI/Marjai János

Erdő Péter szólt arról is, hogy a Katolikus Karitász további segítségre is kész, ezt azonban nehezíti, hogy a migránsok jogi helyzete szinte napról napra változik. Mint mondta, felmerült, hogy "nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil, intézményes segítségnyújtási formákat szervezzünk, például befogadó állomásokat".

Nem embercsempészek

A bíborost megszólaltatta az RTL Klub is. Erdő Péter azt mondta, várják azt a világosabb jogi helyzetet, amely a konkrét segítséget jelentősebb léptékben is lehetővé teszi. Arra felvetésre, hogy

amikor gyerekek fekszenek az utcán talán ilyenkor nem számít a jogi státusz,

a bíboros azt felelte: "azt a gyereket mi nem vagyunk jogosultak télen bevinni egy lakásba és azt mondani, legyenek itt. Mert akkor embercsempészek vagyunk."

Alig van látszatja

Az Origo éppen a minap közölt összeállítást arról, hogy látszólag csak a civil aktivisták tartják életben a fővárosban várakozó menekülteket, pedig a tranzitzónákban keresztény, krisnás és muszlim ételosztás is van.

Menekültek a Keleti pályaudvarnál Fotó: Csanádi Márton - Origo

Megírtuk: a reformátusok szeretetszolgálata ivóvizet, bébiételt és pelenkát osztott a Keleti pályaudvaron, a baptisták inkább a Nyugati pályaudvaron posztolnak, a Magyar Iszlám Közösség pedig a mecseteiben nyújt segítséget: ruhát és ételt osztanak a rászoruló menekülteknek.