Igent mondhat a gumilövedékre pénteken a Fidesz

rendőr, rohamrendőr
Rendőrök az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol tüntetők egy csoportja a régi számítástechnikai eszközökkel dobálták az épületet 2014. október 26-án.
Vágólapra másolva!
A ma kezdődő kétnapos rendkívüli ülés második napján, pénteken fogadhatja el az Országgyűlés a menekültügyi törvénycsomagot, benne a gumilövedék használatának engedélyezését.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi, a "tömeges bevándorlás kezelésére" hivatott törvénymódosításról szavaz pénteken az Országgyűlés. A javaslatok mind a szigorítás irányába mutatnak.

Bűncselekmény lenne a határzáron való átkelés vagy a kerítés megrongálása - mindkettő kitiltással járna.

De a csomag része az a változtatás is, amely alapján a jövőben nem minősülne lőfegyverhasználatnak a gumilövedék.

Válsághelyzetben szinte bármit

Speciális jogköröket kapnak a hivatalos szervek tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése esetén, ha elfogadja az Országgyűlés a kormány által bejelentett, majd - részben a kabinet, részben a Fidesz-frakció által - benyújtott javaslatokat.

Gulyás Gergely jelezte, élnének a lehetőséggel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt pedig Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke nem titkolta, hogy ha - várhatóan szeptember közepén - életbe lépnek az új szabályok, akkor a kormány él is a lehetőséggel.

Ha elfogadják a szigorítást, ez már bűncselekmény lesz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A válsághelyzet kihirdetése után például a határ védelmére vezényelt katonai egységek használhatnának gumilövedéket, mert az már nem minősülne lőfegyverhasználatnak. Mint azt Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, közvetlen tűzparancsot továbbra sem adnának ki.

Bemehetnek bárki lakásába

Nemcsak a gumilövedék nem minősül majd fegyverhasználatnak, hanem "a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát használata, továbbá az elfogó háló lőfegyverrel vagy az e célra szolgáló, egyéb kilövő eszközzel történő célba juttatása".

Kiterjesztett hatáskört kapnának a rendőrök is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyik módosító szerint a rendőrség kiterjesztett jogkörében az egyenruhásoknak joga lenne tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben - járványügyi intézkedés indokával - bármilyen útvonalat vagy közterületet elzárni, nyilvános és közforgalmú intézmények működését korlátozni.

Továbbá

válsághelyzetben a rendőr jogosult lesz magánlakásba - hatósági nyilatkozat nélkül is - belépni, behatolni,

ha mondjuk "Magyarország területén jogellenesen tartózkodó személy felkutatása" a célja, és azt gyanítja, hogy ilyen ember van a lakásban.

Új helyzet, új módszerek

A tervezett jogszabályok bűncselekménnyé nyilvánítanák, és

azonnali kiutasítással szankcionálnák az illegális határátlépést, illetve a határzár megrongálását.

Ezt azt jelenti, hogy esélyük sincs a menedékjogra azoknak, akik a 177 kilométeres magyar–szerb határon felállított határzáron keresztül próbálnak bejutni az országba.

A jövőben a menekültek nagy része el sem juthatna a Keleti pályaudvarig Fotó: Polyák Attila - Origo

Teljesen új módszert tervez a kormány a migránsok elhelyezésére is, amivel megszűnne a menekültek utazása az országon belül. A javaslat szerint

a határ közvetlen közelében, a Belügyminisztérium által kijelölt helyeken tranzitzónákat hoznának létre,

és ide kerül mindenki, amíg el nem bírálják a menekültkérelmét. Ez a gyorsított eljárás miatt néhány napot jelent.