A szélsőségesek is megjelentek a Keletinél

menekült keleti migráns szeptember 2 este
Vágólapra másolva!
Az Origo helyszíni tudósítója megtudta, miért vitték el rabomobilokban és rendőrautókban a menekültek egy részét. Az történt, hogy a Keletivel szemben lévő árkádok alatt a menekültek meglopták az egyik zöldségest, ezért kisebb dulakodás alakult ki a helyszínen. A kemény rendőri fellépés azonban nem nyerte el a menekültek tetszését. Később néhány tucat bomberdzsekis is megjelent a téren. Munkatársunk egy elcsípett beszélgetésből tudja, hogy "őrjáratra" jöttek a Keletihez. Egyiküknél fekete szalaggal átkötött nemzeti zászló is volt. 
Vágólapra másolva!

A szélsőségesek még az ATV tudósítóját is megpróbálták zavarba hozni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A fekete ruhás szélsőséges fiatalok jelenléte érzékelhetően nem csak a menekülteket provokálta, de többen az önkéntesek közül is heves szóváltásba kerültek velük. Az egymással farkasszemet néző szélsőségesek és önkéntesek egymást köpdösték, és "nácinak illetve hazaárulónak" nevezték.

Kréta rajz a falon az aluljáróban Fotó: Polyák Attila - Origo

Tudósítónk arról számolt be, hogy az este folyamán egy kék busz "Tranzitjárat" felirattal indult el a Keletiből. A rendőrök nem adtak tájékoztatást arról, hogy pontosan hova viszik a buszon ülő menekülteket. Folyamatos volt a skandálás a pályaudvar előtt. Szerdán is ellepték a teret a közvetítőkocsik (SNG kocsik), a nemzetközi televíziótársaságok most is folyamatosan tudósították a híradókat.

A menekültek is kiveszik a részüket a takarítási munkálatokból Fotó: Polyák Attila - Origo

A bevándorlók abban reménykednek, hogy minél hamarabb feljuthatnak valamelyik Münchenbe tartó vonatra, szerdán az utolsó este 9-kor indult.

Hatalmas a rendőri készültség

Rengeteg rohamrendőr volt a helyszínen, akik idegesen kocogtatták a gumibotot - számolt be a helyszínről az Origo munkatársa.

A főbejáratot is láthatóan mindenre felkészült készenlétisek vigyázták. Az aluljáró szinten lépni sem lehetett a menekültektől.

Egy japán turista teljesen kétségbeesve kérdezte munkatársunkat arról, hogyan juthatna be a pályaudvarra. A menekültek egy része transzparensekkel állt a tömegben, van, aki az elveszett családját keresi egy felirattal, mások azt írták a táblára, hogy "ostrom alatt vagyunk".

Rendőrautó a téren Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo helyszíni tudósítója arról is beszámolt, hogy a Keleti pályaudvar előtti térre egy rendőrautó érkezett, köré sereglettek a menekültek, a hangosbemondón keresztül egy tolmács arabul tájékoztatja a tömeget.

A női hang azt mondta, hogy menekülttáborban regisztrálniuk kell, csak akkor mehetnek tovább Németországba. E nélkül senki nem mehet tovább.

Illegális bevándorlókat egy Győrbe tartó vonathoz kísérnek rendőrök a Keleti pályaudvaron Forrás: MTI/Kallos Bea

Az illegális bevándorlókat egy Győrre tartó vonathoz kísérték.

Hétfő reggel ürítették ki a Keleti pályaudvart, ahol azóta teljes patthelyzet alakult ki. Amikor szerda délután megjelentek a helyszínen a rabomobilok, a menekültek elfoglalták a Thököly utat, a rendőrség azonban visszaszorította őket.

Rabszállító autóba terelik az illegális bevándorlókat a Keleti pályaudvar előtt Forrás: MTI/Kallos Bea

Már napközben nagy volt a feszültség, a menekültek többször megpróbálták áttörni a rendőrök sorfalát, és bejutni a pályaudvarra, hogy visszaváltsák a vonatjegyüket. Ezek inkább elkeseredett próbálkozások, semmint veszélyes akciók voltak, ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy ma sem tudnak elutazni.

Beszéltünk a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik képviselőjével. Elmondta, hogy 1500 palack ásványvizet és 3000 szelet csokoládét osztottak szét a pályaudvaron veszteglők között. A helyszínen a Magyar Iszlám Közösség is ételt osztott a menekülteknek.

Hungarian Islamic Community feliratú kisbuszból osztanak ételt a tüntetőknek Fotó: Polyák Attila - Origo

A 70-es és a 73-as troli kerülő útvonalon közlekedik a Keleti pályaudvarnál zajló rendőrségi akció miatt.

Közben tüntetnek a Nyugatinál is

A Migration Aid szervezésében civilek tüntettek a kormány menekültpolitikája ellen a Nyugati pályaudvarnál.

Tüntetők a Kossuth téren Fotó: Marton Szilvia - Origo

Help us Syria

Tudósítónk arról számolt be, hogy a Keleti pályaudvar falait gyakorlatilag rajztáblának használják a menekültek. Az egyik legmegdöbbentőbb felirat ez volt: "Help us Syria!" Lement Müller Péter Sziámi is egy nagy zacskó étellel az aluljáróba, de a muníciót azonnal kikapták a kezéből az éhes emberek.

Az önkéntesek mindeközben csokikat dobáltak a szír gyerekeknek, akiknek minden bizonnyal ez az este fénypontja.

Jobbos egyenes Fotó: Polyák Attila - Origo
Kisfiú virágot ajánl a rendőröknek Fotó: Polyák Attila - Origo