Tüntetés Röszkén

Migránsok csoportját kísérik a rendőrök Röszke határában 2015 szeptember 2-án Migránsok csoportját kísérik a rendőrök Röszke határában 2015 szeptember 2-án
Migránsok csoportját kísérik a rendőrök Röszke határában 2015 szeptember 2-án
Vágólapra másolva!
A határ védelmére vonult ki Röszkére és tüntetett a bevándorlók ellen a Jobbik. A sínek miatt megszakadó határzár hiányzó szakaszán, ám éppen akkor senki nem lépett át. Előzőleg azonban a rendőrök a kukoricásba is a menekültek után eredtek.
Vágólapra másolva!

A Röszke határában lévő vasúti átjárónál a Jobbik tüntetői, és egy nagyobb csoport menekült találkozott össze este. A tüntetők megálltak a sínen érkező menekültek mellett és többek között olyanokat kiabáltak, hogy menjenek haza a bevándorlók.

A rendőrök sorfalat álltak a két tábor közé, a menekültek viszont, köztük több gyerek, a síneken és a kukoricatarlón keresztül elszaladtak Szeged felé.

Nem volt elég rendőr ahhoz, hogy kövessék őket, lekötötték erőiket a tüntetők. Helyszíni tudósítónk úgy látta, hogy dobálózás, erőszakos cselekmény a kiabáláson kívül nem történt. Az egyik rendőr hangosan megjegyezte, hogy a menekültek ellen tüntetők kiabálása miatt nem tudták a bevándorlókat a gyűjtőponthoz kísérni, így ellenőrizetlenül haladhattak tovább az ország belseje felé.

Elállták az utat

A Jobbikos tüntetők azért érkeztek a határzár azon szakaszához, ahol a Röszke-Horgos vasútvonal miatt nem ér össze a drótakadály, hogy jelképesen lezárják az utat az illegális bevándorlók előtt. Helyszíni tudósítónk elmondta, ekkor nem érkeztek menekültek Szerbia irányából, de néhány alakot láttak a határ túloldalán. Hozzátette: a tüntetők nem alkottak élőláncot, csak csoportosultak a síneken.

Migránsok csoportját kísérik a rendőrök Röszke határában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyetért a Jobbik a Fidesszel abban, hogy a Honvédséget kell bevetni a menekültáradat megfékezésére - ezt még a "határzáró" akció előtt mondta Vona Gábor, a radikális jobboldali párt demonstrációján. A pártelnök hozzátette, alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy a Honvédség bevetése ne ütközzön az alaptörvénybe.

A határvédelemmel foglalkozzanak

Vona Gábor tart beszédet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vona Gábor hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a magyar katonák tényleg a határ védelmével foglalkoznának, ahelyett – hogy a rendőrökhöz hasonlóan – a menekülteket kísérgessék az idegenrendészeti regisztrációs pontokig. Hozzátette, bízik benne, hogy a honvédek anélkül is meg tudják védeni Magyarország déli határát, hogy emberi élet kioltására alkalmas eszközöket vetnek be – azt viszont követeli, hogy

a katonák minden olyan tömegoszlató eszközt – könnygázt, vízágyút, gumibotot – használhassanak fel határvédő munkájuk során, amit a rendőrség 2006-ban a magyar tüntetők ellen is bevetett.

Résztvevők a tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Délután menekülteket üldöztek

Előzőleg az Origo stábja mintegy 100 menekültbe és az őket szorosan kísérő rendőrbe futott bele Röszke határában. Közel 20 rendőr két buszhoz igyekezett terelni a menekülteket, akik között gyerekek is voltak. A bevándorlók eközben azt kiabálták, hogy "No finger", vagyis nem akartak ujjlenyomatot adni.

Itt éppen egyetlen illegális határátlépőt követnek a lovas rendőrök Forrás: L. Nagy Gábor

A kukoricásba rohanó 20-30 illegális határátlépőt a rendőrök autókkal üldözték.

Azokat, akiket sikerült feltenni a buszra, a röszkei regisztrációs ponthoz vitték.

Busszal várták a menekülteket

Rendőrök terelik fel buszokra a menekülteket Röszke határában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az előbbi esemény azért volt érdekes, mert a jobbikos tüntetők éppen ekkor érkeztek a vasúti átjáróhoz. Ott a rendőrök buszai egyébként már várták a menekülteket. Amíg a tüntetők nem mentek az átjárókhoz, addig a rendőrség nem vitte a buszokhoz a menekülteket.

Így nem találkoztak egymással a demonstrálók és a menekültek.

A jobbikosok között vannak olyanok, akik a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözéket viselnek - jelentette a helyszínről az Origo tudósítója.